Belföld

Kétszáz anya cáfolja a Geréb elleni vádat

gereb-agnes(210x140)(1).jpg (geréb ágnes, )
gereb-agnes(210x140)(1).jpg (geréb ágnes, )
Nem követtem el bűncselekményt, megfelelően cselekedtem – ezt mondta a 2010. december 21. óta házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász csütörtökön a bíróság előtt.

Geréb Ágnest – újabb elsőfokú büntetőperének tárgyalásán – felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

„Orvos vagyok, bába és pszichológus. Az otthonszülések kísérése során független bábaként, kizárólag olyan feladatokat láttam el, amelyek szülésznői kompetenciába tartoznak. Az eljárás során szeretném bebizonyítani, hogy nem követtem el bűncselekményt azáltal, hogy intézeten kívüli szüléseket kísértem, valamint azt, hogy az adott helyzetben tőlem elvárhatóan, azaz a szülésznői kompetenciának megfelelően cselekedtem” – jelentette ki Geréb Ágnes a tárgyaláson.

Az ügyészség szerint a bába az otthonszülés során – olykor ellenszolgáltatás fejében – szülész-nőgyógyász kompetenciába tartozó tevékenységet végzett, holott attól el volt tiltva. A vádat 200 szülő írásos nyilatkozattal cáfolta: leszögezték, hogy tőlük nem kért, és nem is fogadott el pénzt. Papp Gábor ügyvéd pedig hangsúlyozta, a vádiratban szereplő ügyek egyike sem bűncselekmény – tudatta a bíróságon történteket az Igazságot Geréb Ágnes számára Mozgalom (IGÁM).

Felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással azért vádolják Geréb Ágnest, mert a vád szerint egy párt arra vett rá: az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy gyermekük nem a XII. kerületben található születésházban, hanem III. kerületi otthonukban született.

A szülész-nőgyógyászt három szüléssel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével is vádolják. A vád szerint ezen otthonszülések levezetését Geréb Ágnes az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett. A három szülés közül két esetben a klinikai halál állapotában jött világra a gyermek. Egyikük az újraélesztését követően nem sokkal később meghalt. A másik két gyermek agykárosodást szenvedett.

A tárgyalás végén az ügyvéd kezdeményezte, hogy Geréb Ágnes kényszerintézkedését legalább egy fokkal enyhítsék. Az ügyész viszont azt mondta: a kényszerintézkedés oka, a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll. A bíró közölte, a bíróságnak, az ügyészséggel egyetértve az az álláspontja: ez a kényszerintézkedés szükséges ahhoz, hogy a vádlottat visszatartsa a bűnismétlés elkövetésétől. A bírósági döntést az ügyész, Geréb Ágnes és védője is tudomásul vette, így a határozat jogerős.

A szülész-nőgyógyász büntetőpere 2013. február 19-én folytatódik.

Tiltakoznak

Az IGÁM álláspontja szerint „a bírósági tárgyalás egy újabb példája annak, hogy létezik kettős mérce a szülészorvosok és a bábák által kísért szülések megítélése során”. Hozzáteszik: aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Magyarországon – a nemzetközi viszonylatban egyedülálló módon – továbbra is büntetőeljárás keretén belül vizsgálják ki az intézeten kívüli szüléshez kapcsolódó eseteket. A bábákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés akkor ér véget, ha a bábaszakma teljes önállóságot kap, és büntetőeljárás helyett egy független felelősségi rendszeren belül kerül sor az ügyek kivizsgálására – írják.

Különböző nemzetközi nőjogi és emberi jogi szervezetek nemrég arra kérték Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, mielőbb vizsgálja felül az ügyet, kísérje megkülönböztetett figyelemmel a tárgyalást, biztosítva, hogy a szülész-nőgyógyász igazságos eljárásban részesüljön.

Az aláíró szervezetek aggódnak, hogy Geréb Ágnes egy újabb diszkriminatív eljárás előtt áll. Felszólítják a kormányt, hogy ismerje el: a szülés körüli tevékenységért nem büntetőeljárásban, hanem szülésznőkből álló független szakértői testület előtt kellene mindenkinek felelnie.

Áder kivár

Áder János két hónapja jelezte, addig nem dönt Geréb Ágnes kegyelmi kérvényéről, amíg nem születik jogerős végzés az ügyben. Az államfő emlékeztetett rá, hogy a magyar jogrend egy tavalyi új jogszabály révén ma már biztosítja is az otthonszülés lehetőségét, de egy jogállamban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne. Áder János az igazság körültekintő és pontos feltárása érdekében Geréb Ágnes büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényét elutasította.

Az államfő által is hivatkozott jogszabály nem életszerű. Csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak otthonszülést – üzente a minap videón keresztül házi őrizetéből Geréb Ágnes, aki szerint figyelmen kívül hagyták a nemzetközi statisztikákat, amik igazolják, hogy az otthonszülés kevésbé kockázatos, mint a kórházi szülés.

Nincs kegyelem, de börtön sem

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint a szülésznő leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

Mindeközben azonban a bába további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás miatt.

Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére ne kelljen megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. A szülész-nőgyógyász jelenleg házi őrizetben van. A halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a kegyelmi kérelemről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik