Belföld

Megszavazták az előzetes regisztrációt

országgyűlés (ingyenes, )
országgyűlés (ingyenes, )

A jövőben csak azok szavazhatnak a választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a választói névjegyzékbe, de a jegyzőknek nem kell házhoz menniük. A parlament elfogadta a törvénymódosítást.

 

A parlament hétfőn név szerinti szavazással – 251 képviselő egyetértésével, 91 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett – fogadta el a kormánypártok által kezdeményezett új választási eljárási törvényt. A jogszabály értelmében csak azok szavazhatnak az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a választói névjegyzékbe.

A parlament alkotmányügyi bizottsága korábban azt kezdeményezte, hogy a települési jegyzők 2013. szeptember 1. és december 31. között minden választópolgárhoz menjenek el és tájékoztassák őket a választójog gyakorlásának feltételeiről. Ezt azonban a zárószavazás előtt a Miniszterelnökséget vezető Lázár János javaslatára törölték az előterjesztésből.

A Magyarországon élők az internetes ügyfélkapun, illetve munkanapokon a jegyzőnél személyesen kezdeményezhetik felvételüket a névjegyzékbe, míg a mozgáskorlátozottak és az elítéltek kérhetik, hogy a települési jegyző keresse fel őket, biztosítva számukra a feliratkozás lehetőségét. A határon túli magyar állampolgárok levélben vagy az interneten regisztrálhatnak a választásokra. A választói névjegyzékben szereplők adatait egy központilag vezetett informatikai adatbázis fogja tartalmazni.

Új szabályok vonatkoznak azokra, akik Magyarországon élnek, de a lakóhelyüktől eltérő választókerületben voksolnak. Az eddigi igazolási rendszer megszűnik, helyette az érintetteknek átjelentkezésre irányuló kérelmet kell benyújtaniuk, ennek legkésőbb a szavazást megelőző második napon kell megérkeznie a helyi választási irodához. Az átjelentkezéssel szavazó választók a lakóhelyük szerinti egyéni választókerület jelöltjei közül választhatnak, szavazatukat is ott, és nem a leadásának helyén, számolják össze.

A választási eljárási törvény részeként új kampányszabályok lépnek életbe a 2014-es választásra. A kampányidőszak ötven nap lesz, ezalatt a plakátokon és szórólapokon kívül a pártok csak a közszolgálati médiában, a nyomtatott sajtóban és – Lázár János zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával – az internetes újságokban, hírportálokon hirdethetnek.

A közmédia – a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió – ingyen sugározza majd a pártok hirdetéseit. A reklámidőt a Nemzeti Választási Bizottság állapíthatja meg, ám azt egyenlő arányban kell felosztani a jelölőszervezetek között. A szavazás előtti két napban politikai hirdetés nem közölhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik