Belföld

Túl kevés pénzt szereztünk az EU-tól

euro (euro, )
euro (euro, )

Az LMP szerint lesújtóan kevés uniós forrást használt fel az ország 2007 és 2013 között, ráadásul a források felhasználásának hatékonysága sem volt megfelelő.

A megkötött szerződések aránya 11 százalékkal elmarad a velünk egy időben csatlakozott, a régióban lévő uniós országok átlagától – derül ki a szerdán bemutatott, „Fejlesztés fejlődés nélkül” című dokumentumból.

A fejlesztéspolitika azért sem lehetett eléggé eredményes, mert a közfejlesztések, például a közúti, vasúti és települési felújítások szinte kizárólag uniós forrásokból valósultak meg. A fejlesztési intézményrendszer meggyengült a politikai csatározások miatt, az állandó változtatások és a projektek befagyasztása miatt lelassult a források kifizetése és felhasználása – mondta el Vágó Gábor LMP-s képviselő, aki Mező Jánossal, az Ökopolisz ügyvezető igazgatójával együtt ismertette közös kiadványukat.

Emiatt a következő ciklusban az ország komoly uniós forrásoktól eshet el. A politikus hozzátette: a csökkenés annak is betudható, hogy „a miniszterelnök az összes lehetséges fronton szabadságharcot hirdetett Brüsszellel szemben”.

Az LMP azért készítette el az elemzését, hogy a párt a 2014–2020-as fejlesztési ciklus kapcsán konstruktív javaslatokkal tudjon előállni – mondta. A vidékfejlesztés során el kell mozdulni „a térkövezéstől és a turizmusfejlesztéstől” a valódi munkahelyteremtés felé, a következő fejlesztési ciklus során az energiahatékonysági beruházásoknak kell az egyik fő húzóágazattá válniuk – fogalmazott Vágó Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik