Belföld

Pártvita a hajléktalanokról

Az ellenzéki pártok álságosnak tartják az újabb konzultációt. A Fidesz szerint a bírálat álságos.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány kibúvót keres, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a hajléktalanokat a közterületről kitiltó szabályozást.

„Az, hogy az említett törvény alkotmányellenes, nem azt jelenti, hogy elfelejtették beleírni az alaptörvénybe, hanem azt, hogy ellentétes az emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjoggal – írta a DK. – Nemzeti konzultáció címén tehát hiába indít Orbán közpénzen hajléktalan- és szegényellenes kampányt, hiába foglalja alaptörvénybe annak előre látható eredményét, az intézkedés ettől nem válik alkotmányossá, legföljebb az AB nem vizsgálhatja többé. Miként a hajléktalanság problémáját, úgy az alkotmányellenességet sem megszüntetni akarja a kormányfő, csupán szem elől eltüntetni.”

Példabeszédek könyve

A kormány nem gondoskodott arról, hogy senki se teleljen a szabad ég alatt, ezért alávalóság szerencsétlen sorsú embereket azért büntetni, mert kényszerűségből közterületen élnek. A DK Orbán Viktor emlékezetébe idézi a Példabeszédek könyve 14. részének 31. versét: „A ki elnyomja a szegényt, gyalázattal illeti annak teremtőjét; az pedig tiszteli, a ki könyörül a szűkölködőn.”

Az MSZP szerint embertelen lépésre mondott nemet az Alkotmánybíróság, amikor kimondta, hogy a hajléktalanság szociális probléma, amit nem büntetéssel kell kezelni. A szocialisták szerint Orbán Viktor eddigi zsákutcás politikáját erősítené egy újabb álkonzultációval, amely újra arról „szól majd, hogy a kormány a kérdésbe belefogalmazza azt a választ, amelyet hallani akar saját tervei igazolására”.

Vonalkódos propaganda

Az ellenzéki párt szerint „a vonalkóddal rásegített adatgyűjtésen és a kormánypropagandán kívül semmi értelme az ilyen levelezgetéseknek. Megint kidobnak az ablakon több százmillió forintot ahelyett, hogy a szegény sorsú embereknek a megsegítésére költenék. Adják inkább oda azoknak a szervezeteknek, akik egész évben tisztességesen és lelkiismeretesen azon fáradoznak, hogy emberséges ellátásban részesítsék a rászorulókat.”

Az MSZP valódi szociálpolitikát sürget, ami a hajléktalanságból való kivezetésre, és elsősorban a hajléktalanság megelőzésére összpontosít: a szociális ellátás megerősítésével, a devizahitelesek és banki károsultak valódi megsegítésével, valamint hatékony lakáspolitikával.

Elsőként egyébként az Együtt 2014 tiltakozott az ellen, hogy az állam bűnösként állítsa be a hajléktalanokat. A mozgalom jelezte: emberhez méltó megoldásokat vár a kormánytól. A mozgalom arra reagált, hogy Orbán Viktor életszerűtlennek nevezte a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos AB-határozatot, amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a szabálysértési törvény rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Van olyan, hogy nem számít a többség

A kormányfő akkor jelezte, nemzeti konzultációt indítanak a hajléktalanságról. Az Együtt 2014 szerint a kormányfő szavai azt vetítik előre, hogy ha a többség akarata eltér az Ab döntésétől, a hajléktalanság kriminalizálását az alaptörvénybe írják. A választói mozgalom ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az alapjogokat nem az állam és nem is a többség adta, így emberi jogokat nem lehet többségi döntés alapján megvonni, sőt az alapjogok egyik funkciója éppen az, hogy a többséggel szemben védelmet nyújtsanak. „Az emberi jogainkat csak akkor tudhatjuk biztonságban, ha azok nincsenek kiszolgáltatva az aktuális többségi akaratnak” – írta az Együtt 2014.

A Fidesz szerint olyanok fogalmaznak meg most kritikát, akik a helyzet előidézésében, nem pedig a kezelésében jeleskedtek. A Gyurcsány-, Bajnai-kormányok idején nem volt annyi férőhely, mint ahány hajléktalan. Amikor ők intézték az ügyeket, a hajléktalanok elszállásolása és a közterületek állapota valós probléma volt.

„A közterület életvitelszerű használata nem állampolgári jog, így nem lehet WC-nek, szemetesnek, kocsmának használni. Az emberek jogos igénye, hogy közterületeink mindenki számára rendeltetésszerű állapotban legyenek, aluljáróink a gyalogosközlekedés célját szolgálják, lehetőleg tiszta állapotban. Most minden hajléktalan számára van melegedő, éjjeli szállás lehetőség.” A Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy a hajléktalanok problémáját emberséges szabályozással oldja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik