Belföld

Ismét bíróság előtt Geréb Ágnes

gereb-agnes(210x140)(1).jpg (geréb ágnes, )
gereb-agnes(210x140)(1).jpg (geréb ágnes, )

Nemzetközi nőjogi és emberi jogi szervezetek aggódnak amiatt, hogy Magyarországon büntetőeljárás keretei között vizsgálják ki az intézeten kívüli szülés eseteit.

A Geréb Ágnes ellen csütörtökön kezdődő per előtt arra kérték Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, mielőbb vizsgálja felül az ügyet, kísérje megkülönböztetett figyelemmel a tárgyalást, biztosítva, hogy a szülész-nőgyógyász igazságos eljárásban részesüljön.

Az aláíró szervezetek aggódnak, hogy Geréb Ágnes egy újabb diszkriminatív eljárás előtt áll. Felszólítják a kormányt, hogy ismerje el: a szülés körüli tevékenységért nem büntetőeljárásban, hanem szülésznőkből álló független szakértői testület előtt kellene mindenkinek felelnie.

Szerintük az állami szervek hozzáállása folyamatosan támadó, aminek kirívó megnyilvánulása, hogy Geréb Ágnest „770 napja tartják bírósági tárgyalás nélkül szigorú házi őrizet alatt”, az újabb perben úgy emeltek vádat ellene, hogy a hivatkozott esetekben érintett szülő őt támogatja. Az aláírók az államfő októberi közleményére is utalnak, amelyben elismerte mindazt az erőfeszítést, amit Geréb Ágnes a szülő nők jogainak érvényre juttatásáért és a magyarországi otthonszülésért tett.

Áder János két hónapja jelezte, addig nem dönt Geréb Ágnes kegyelmi kérvényéről, amíg nem születik jogerős végzés az ügyben. Az államfő emlékeztetett rá, hogy a magyar jogrend egy tavalyi új jogszabály révén ma már biztosítja is az otthonszülés lehetőségét, de egy jogállamban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne. Áder János az igazság körültekintő és pontos feltárása érdekében Geréb Ágnes büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényét elutasította.

Az államfő által is hivatkozott jogszabály nem életszerű. Csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak otthonszülést – üzente a minap videón keresztül házi őrizetéből Geréb Ágnes, aki szerint figyelmen kívül hagyták a nemzetközi statisztikákat, amik igazolják, hogy az otthonszülés kevésbé kockázatos, mint a kórházi szülés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik