Belföld

Nem vállalható Gyöngyösi Rómában

Gyöngyösi Márton (gyöngyösi márton, )
Gyöngyösi Márton (gyöngyösi márton, )

A zsidólistázásról elhíresült politikust nem engedik a külügyi bizottsággal Olaszországba. Kövér László szerint azért, mert nem akarnak magyarázkodni, ha megszólal. A házelnök nem titkolta, le is váltaná a jobbikos képviselőt, ha tehetné.

Gyöngyösi Márton képviselő nem utazhat Rómába az Országgyűlés Külügyi Bizottságával – mondta Kövér László kedden Pápán. Az Országgyűlés elnöke ezzel megerősítette az atv.hu hírportál értesülését, hogy Kövér László kihúzta a küldöttség listájáról a jobbikos politikust.

A házelnök így indokolta a lépést: “a külügyi bizottság elnökségének római utazását nem lenne célszerű a magyar nemzeti érdekek szempontjából feláldozni arra, hogy Gyöngyösi Márton teljesen vállalhatatlan és magyarázhatatlan nyilatkozatát kelljen ott akár őneki, akár másoknak interpretálni. Figyelve az európai, benne az olasz sajtót, amelyik bő teret szentelt ennek a – finoman fogalmazva rosszul sikerült – nyilatkozatnak, ez a veszély reálisnak tűnt a számomra.” – fogalmazott Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke nem titkolta azt sem, Gyöngyösi Mártont nem tartja alkalmasnak a külügyi bizottság alelnöki posztjára,de ez ellen nem tehet semmit, mint mondta: “arra nincsen módom – a demokrácia szabályainak figyelembe vételével -, hogy őt erről a posztról elmozdítsam, vagy akár csak eltanácsoljam. Ez a Jobbik felelősségi körébe tartozó lépés: ha ők úgy látják, hogy nem kívánják elmozdítani erről a pozícióról Gyöngyösi Mártont, akkor ennek az ódiumát nekik kell viselniük.” Hozzátette: viszont feladata biztosítani, hogy az Országgyűlés delegációi mindig olyan összetételben menjenek egy másik országba Magyarország hírét vinni, hogy az összetétel is garantálja azt: valóban a nemzeti érdekeket fogják képviselni, nem pedig olyan eseményeknek lesznek – akár akaratlanul is az elszenvedői -, amelyek kifejezetten rontják Magyarország nemzetközi pozícióit.

Pár napja Kövér László is elutasította Gyöngyösi Márton nagy vihart kavart felszólalását. A házelnök azt mondta: reméli, minden parlamenti párt támogatni fogja az ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik