Belföld

Fizethet is meggondolatlan szavaiért a képviselő

Egyre valószínűbb, hogy büntetni fogják a jövőben a képviselőket, ha a Parlamentben sértegetnek bárkit. A Jobbik nem támogatja a tervet.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén támogatták a testület kormánypárti és MSZP-s tagjai is azt a fideszes javaslatot, amely szerint bővülhet a házelnök és az ülést vezető alelnökök jogköre: ha egy képviselő kirívóan sértő kifejezést használ, akkor rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül kizárhatnák az ülésnap hátralévő részéből, vagy akár utólag is pénzbírságot szabhatnak ki rá .

A tervezet szerint a kizárásról az Országgyűlés vita nélkül szavaz, de ha a Ház határozatképtelen, akkor az ülést vezető elnök mondja ki a döntést. A házelnök a kirívóan sértő kifejezés elhangzásától számított öt napon belül jogosult lenne a képviselővel szemben pénzbírság kiszabását javasolni. Az Országgyűlés erről is vita nélkül határozna, és a pénzbírság összege nem haladhatná meg a képviselő egyhavi tiszteletdíjának harmadát.

A fideszes képviselők módosító javaslatuk indoklásában azt írták: az Országgyűlésben nemrég elhangzott elfogadhatatlan politikai kijelentések miatt nem tűrhet halasztást az indítvány elfogadása.

Az MSZP-s Steiner Pál a vitában egy szocialista kapcsolódó módosító indítványt ajánlott a kormánypártiak figyelmébe, amelyben a pénzbírság lehetősége nem, a szó megvonásának joga viszont szerepelne, valamint rögzítenék azt is, hogy a “nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság más, az emberi személyiség lényegi vonásán alapuló csoportjaihoz tartozás miatti gyűlölet keltésére irányuló kijelentéseket” szankcionálhatná az ülést vezető elnök.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kijelentette: minden olyan javaslatot elutasítanak, ami a képviselői véleménynyilvánítási szabadságot korlátozza. Szerinte a Gyöngyösi Márton felszólalása miatt kialakult “hisztéria” arra utal, hogy vannak olyanok, akik a demokrácia intézményrendszerét másként szeretnék működtetni, és ki akarnak zárni olyan véleményeket a parlamentből, amelyek részei a közgondolkodásnak. A képviselő szerint ez a népképviseleti rendszer drasztikus korlátozásához vezet, és sérti azokat a választópolgárokat, akik a Jobbikra szavaztak.

Steiner Pál jelezte: nem akar Gaudi-Nagy Tamással vitába bocsátkozni és kijelentette: “aki listázni akarja a zsidókat, az fasiszta”.

A fideszes Gulyás Gergely is azt jelezte: nem ért egyet Gaudi-Nagy Tamással, mert itt nem arról van szó, hogy a szólásszabadságot büntetőjogi eszközökkel korlátozzák, hanem arról, hogy az Országgyűlés méltóságának megőrzése érdekében legyen lehetőség a szólásszabadság korlátozására. Hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy ezen a területen a büntetőjogi eszközök alkalmazása oda vezethet, hogy “néhány hülyéből csinálunk mártírokat”.

A bizottság a vita után végül 24 igennel, a kormánypárti képviselők és az MSZP-s tagok szavazatával támogatta Rogán Antal és Gulyás Gergely javaslatát.

Múlt hét hétfőn a parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő annak felmérését szorgalmazta, hogy hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik