Belföld

Alig marad ingyenes hely az egyetemeken

Drasztikusan tovább csökkenti a kormány az állami ösztöndíjasok számát: összesen 10 480 hallgató kezdheti meg ingyen (némi röghöz kötésért cserébe) a tanulmányait – ez áll az Emmi tervezetében. A HÖOK kiakadt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslata alapján jövőre jelentősen csökkennének az állami teljes ösztöndíjas keretszámok, 10 480-an vehetnének részt ilyen képzési formában. A tervezet szerint – amelyről várhatóan szerdán tárgyal a kormány – 46 330-an részösztöndíjas (azaz röghöz kötéssel sújtott féltandíjas) formában kezdhetik meg tanulmányaikat a felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben.

A tervezet 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. A fentiek mellett 16 ezren a mesterképzésben, 1300-an a doktori képzésben tanulhatnának.

A teljes állami ösztöndíjas keret a felsőoktatási szakképzésben 200, az alapképzésben 7710, az egységes, osztatlan képzésben 2380, a határon túli kihelyezett képzésben pedig 40. Agrár képzési területen 300, bölcsészeti képzésben 550, informatikai képzésben 800, műszaki területen 1200, orvosi képzésben 2350, pedagógusképzésben 1150, sportterületen 100, társadalomtudományi területen 270, természettudományi területen 800, művészeti képzésben 100, művészetközvetítési területen pedig 40 a teljes állami ösztöndíjas keretszám.


Fotó: Neményi Márton

A részösztöndíjas képzésben a felsőoktatási szakképzésben 1300, az alapképzésben 37 350, az egységes osztatlan képzésben 2360, a határon túli képzésben 320, a sportolók kategóriájában 500 a keretszám.

Jövőre a jogi és a gazdaságtudományok képzési területeken csak önköltséges formában lehet megkezdeni a felsőoktatási tanulmányokat az anyag szerint. Továbbra is prioritás a műszaki, a természettudományi, az informatikai, az agrár, illetve az orvos- és egészségtudományi képzési területek állami ösztöndíjas keretszámainak biztosítása.

A most szeptemberben indult tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27 150-en tanulhattak, egységes osztatlan képzésben 2420-an, a felsőfokú szakképzésben 3500-an. További 15 550 diák részösztöndíjat kapott.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott 10 ezres tervezetre „nem talál szavakat”. A hallgatói vezető, aki egyelőre nem látta az előterjesztést, úgy fogalmazott: ha ez igaz, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat, becsapták a választókat, az ifjúságot, és meghazudtolták a 2008-as népszavazás végeredményét. Hozzátette: a nemzet jövőjét sodorják veszélybe, és erre sem gazdasági megfontolás, sem kényszer nem hatalmazza fel az aktuális kormányzatot.

Nagy Dávid reményét fejezte ki, hogy a napvilágra került anyag az előterjesztés szintjén marad. „Arra már láttunk példát, hogy aki az ifjúságot semmibe vette, az nem sokáig maradt hatalmon” – mondta a hallgatói szervezet elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik