Belföld

Visszaveszik a régi bírákat

bíróság (ítélet)
bíróság (ítélet)

A Kúrián hamarosan ismét szolgálatba állnak azok a bírák, akiknek az idén kellett távozniuk, mert betöltötték 62. életévüket – írta a Magyar Nemzet.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság nemrégiben a Kúria 11 elbocsájtott bíráját helyezte vissza állásába – írta a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az elsőfokú ítélettel szemben nem lesz fellebbezés, és az automatikusan jogerőre fog emelkedni. Ezután a Kúria elnöke a Országos Bírósági Hivatalhoz fordul, hogy tegyen előterjesztést a köztársasági elnöknél a bírák ismételt kinevezésére.

A bírákat egy tavaly hozott jogszabály alapján mentették fel. A kérdéses jogszabályt azonban az Alkotmánybíróság nyáron megsemmisítette, és az Európai Bíróság is elmeszelte. Az Alkotmánybírósági döntés azonban nem jelentette a bírák automatikus visszahelyezését, azt munkaügyi perben tudják elérni.

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint 2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya. Az érintett bírák közül 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz.

A Kúrián 2012. június 30-án húsz bíró szolgálati jogviszonya szűnt meg, két további bíró december 31-ig a felmentési idejét tölti. A 22 bíró nyugállományba kerülése miatt a bírói kar csaknem egynegyede került ki az ítélkezésből – olvasható a Kúria közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik