Belföld

Nyolc évet kaphatnak a bírák

bírák (bírák)
bírák (bírák)

Uniós tilalomba ütközött a magyar bírák nyugdíjazása. Orbán Viktor szerint olyan jogszabályt ítéltek el, amely nem létezik. Az ellenzéki pártok a bírák visszahelyezését sürgetik.

A luxembourgi Európai Bíróság ítéletében kimondta: az életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

A bizottság szerint az Alkotmánybíróság nyári döntése, amellyel megsemmisítette a jogszabályt, a kötelezettségszegési eljárás és így a per szempontjából közömbös, mert annak elindulásakor a szabályozás még hatályban volt, a köztársasági elnök pedig tömegével mentett fel bírákat a nyugdíjkorhatár leszállítása miatt, és ők a jogszabály megsemmisítése után nem kapták vissza automatikusan állásukat, hanem peres úton követelhetnek kártérítést vagy visszahelyezést.

Az Európai Bíróság ítéletére reagálva Orbán Viktor azt mondta, az Európai Unió bírósága olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik, azt ugyanis a magyar Alkotmánybíróság már korábban megsemmisítette. Hozzátette: a kormány javaslatot fog tenni a parlamentnek a bírói nyugdíjazás újraszabályozására.

Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta: az MSZP szerint a kormánynak elnézést kellene kérni a magyar választóktól és az érintettektől, valamint ki kellene fejezni azon szándékát, hogy azonnali törvénymódosítással eleget tesz az Alkotmánybíróság korábbi és az uniós bíróság mostani ítéletének.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormánynak haladéktalanul végre kell hajtania az Európai Bíróság ítéletét: vissza kell állítania az elbocsátott bírák jogviszonyát, kártalanítania kell őket, elnézést kell kérnie az érintettektől, valamint hatályon kívül kell helyezni a szabályozást az alaptörvénybe beemelő alkotmánymódosítást.

Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő azt mondta: meg kell kísérelni visszaállítani az eredeti állapotot, tehát nemcsak a korábbi pozícióikba kell visszahelyezni azokat a bírákat, akik vissza akarnak térni, hanem a lehetőség szerint vissza kell adni nekik a tőlük “hatalmi szóval eltérített” ügyeket.

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint 2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya. Az érintett bírák közül 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz.

A Kúrián 2012. június 30-án húsz bíró szolgálati jogviszonya szűnt meg, két további bíró december 31-ig a felmentési idejét tölti. A 22 bíró nyugállományba kerülése miatt a bírói kar csaknem egynegyede került ki az ítélkezésből – olvasható a Kúria közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik