Belföld

Tízezrek mondtak nemet a nácizmusra

Közösen, egy színpadon állt ki a neonáci, fasiszta eszmék ellen Rogán Antal, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a Kossuth téren.

A több tízezer embert megmozgató antifasiszta tüntetés apropóját az adta, hogy november 26-án, Gyöngyösi Márton, jobbikos képviselő, parlamenti felszólalásában azt indítványozta, írják össze, hány zsidó származású ember ül a parlamentben. A megjegyzés hatalmas vihart kavart, és sosem látott összefogást eredményezett a nácizmus ellen. A vasárnapi tüntetést a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány szervezte. A rendezvényhez kapcsolódott a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány, s később több tucat szervezet. Beszédet mondott Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Mesterházy Attila szocialista pártelnök, valamint Ungvári Tamás író.

Rogán szerint a tüntetők táblát akasztottak a gonoszság nyakába. Bajnai azt mondta, a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad velük összefogni. Mesterházy Attila pedig karanténba zárná a Jobbikot és arra kérte Orbán Viktort, hogy határolódjon el a párttól. Részletes összefoglalónkat a tüntetésről itt olvashatja.

A Jobbik szerint nagykoalíciós egység jött létre a párt megsemmisítésére, a felszólalók beszédeiből pedig a gyűlölet és a magyarság valós problémáival kapcsolatos érzéketlenség sugárzott. Vona Gábor úgy közleményében azt írta, az ország valós problémája nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk és a magyar emberek rabszolgahelyzete saját hazájukban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik