Belföld

Újabb bénázás a köztelevízióban?

Himnusz (Himnusz)
Himnusz (Himnusz)

8 millió 636 ezer 671 forintot költöttek rá, mégis pótforgatást kell tartania az MTVA-nak.

Mint arról már korábban beszámoltunk, november közepén 20 iskola 1000 kisdiákja tolongott az Akadémia előtt felállított sátorban. Forgattak. Az MTVA, vagyis a Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap ugyanis, dacolva minden ésszerű ellenérvvel, újraforgatta a Himnuszt. A felvételt első körben november 4-ére tervezték, de technikai okokból a stáb végül november 18-ra halasztotta.

Még egyszer

Most azonban még egy kör hátra van. A részt vevő iskolák tanárait ugyanis arról értesítette a közmédia, hogy „azon gyermekek részére, akik részt vettek a himnusz forgatásán a Lánchídnál, pót forgatási napot tart az MTVA kedd délután”. A Hír24-nek aggódó szülők küldték a levelet, amely szerint „Az MR gyermekkórus tagjai és az iskolából korábban is szereplést vállaló gyerekek részére az MTVA buszt küld kedden 16.00-ra, és az iskolához hozza vissza a gyerekeket”. Hogy a visszaút mikor van, azt nem tudni. Mindenesetre „feltétlen számítanak a gyermekek megjelenésére”.

Miért és mennyiből?

Korábban érdeklődtünk, hogy az adófizetők pénzéből mennyit költenek a forgatásra. Az MTVA sajtóosztálya válaszlevelében megerősítette, hogy az MTVA „új felvételeket készít Magyarország himnikus dalaihoz”, kiemelve, hogy mindezt belső gyártásban teszik. Később kiderült, hogy csak a lánchídi forgatás 8 636 671 forintjába kerül az adófizetőknek, és információink szerint nem ez az egyetlen helyszín, ahol felvételeket készít a közmédia. Hetek óta várjuk a választ az MTVA sajtóirodájától arra a kérdésünkre, hogy a lánchídi forgatás mellett a többi helyszínen mekkora költségekel jártak a felvételek. Szerettük volna azt is megtudni, hány „himnikus dal” felvétele van folyamatban. Ezeket eddig hány helyszínen forgatták, és ennek mekkora volt a költsége? Mekkora volt a nem költségvetési szektornak (rendőrség, közterület-foglalás, önkormányzatok, orvosi és meteorológiai szolgálaton kívül) fizetendő teljes összeg? Az elmúlt tíz napban azonban nem kaptunk választ.


A képre kattintva galéria nyílik a forgatásról! – Fotó: Kummer János

Azt mindenesetre lehet tudni, hogy az új éjszakai slágert Zilahy Tamás, az MTVA főrendezője jegyzi, aki személyesen instruálta legutóbb az ezer gyereket a Lánchíd pesti hídfőjénél, és aki külön felhívta a szülők és a diákok figyelmét arra, hogy tilos fényképezni a forgatás alatt. Kerestük a rendezőt, hátha ő meg tudja mondani, mi az oka a pótforgatásnak, de nem értük el.

Himnikus dalok

Korábban azt is próbáltuk megtudni az MTVA-tól, hogy miért van szükség a Himnusz újraforgatására, amire azt közölték, hogy „a közmédia júliusi arculatváltása óta a közszolgálati csatornákon látható és hallható felvételeket a folyamatos megújulással összhangban” cserélik le. Arról is érdeklődtünk, hogy milyen himnuszok megfilmesítését tervezik még, amire csak annyit közöltek – idézzük –, hogy „a himnikus dalok pontos számáról az év vége felé, várhatóan decemberben tájékoztatjuk a sajtó munkatársait és a közvéleményt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik