Belföld

Rejtélyes Malév-ügy a bíróságon

Malev(210x140)(4).jpg (Malév)
Malev(210x140)(4).jpg (Malév)

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt hitte, a Malév pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentum nyilvánosságáért perli a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot.

A TASZ az NFM ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított pert „az elhíresült Századvég-tanulmányok” és a MALÉV pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentum nyilvánosságáért. A szaktárca jogi képviselője ugyanakkor a tárgyaláson azzal állt elő, hogy a 2010 telén a „nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének rendezéséről” szóló tanulmány lehet, hogy nem is a MALÉV-ről szól, hanem egy jövőben létrehozandó, új magyar légitársaságról.

Haldoklott vagy éledezett

A TASZ szerint nehezen hihető, hogy 2010 telén a kormány – miközben a MALÉV éppen haldoklott – egy még nem is létező cég pénzügyi helyzetét akarta volna rendezni. Ez csak akkor lenne eldönthető, ha a minisztérium a szóban forgó iratot benyújtja a bíróságnak „zárt iratként, hogy csak a bíróság láthassa, és így legyen módja megítélni, hogy valóban döntéselőkészítő-e, majd döntsön arról, hogy ennek ellenére nyilvánosságra kell-e hozni. Jelen esetben azonban a minisztérium jogi képviselője kijelentette, hogy ő erre nem hajlandó.

A TASZ szerint a fentieknek egyetlen olyan kimenetele lehet, ami megfelel a jogszabályoknak: a minisztériumnak át kell adnia a tanulmányt, mivel nem bizonyította, hogy a kért adat megtagadása jogszerű és indokolt volt. Már csak néhány napot kell aludni és minden kiderül. A bíróság a tárgyalást berekesztette és december 7-én 8:30-kor ítéletet hirdet – emlékeztet a jogvédő szervezet.

A fejlesztési tárca – még Fellegi Tamás irányítása alatt – összesen három szerződést kötött 2010 novembere és tavaly április között „a nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének rendezésére vonatkozó jogi tanácsadásra”. A minisztérium honlapján közölt adatokból ugyanakkor csak az derült ki, hogy mennyi pénzt fizettek ki, az nem, hogy a megbízott ügyvédi irodák milyen tevékenységet végeztek, milyen tanácsokat adtak.

A Jobbik feljelentést tett Malév-ügyben

A Jobbik szerint jogellenes lehet a Malév felszámolásának egész folyamata, ezért az ellenzéki párt feljelentést tett az ügyészségen. Bertha Szilvia képviselő néhány hete azt mondta: nem készült leltár, így nem tudni, hogy a vagyonelemeket valós értéken értékesítették-e. Az alapvető pénzügyi és számviteli zárások nélkül el sem lehetett volna kezdeni a felszámolást, amely így “teljesen nonszensz és jogtalan”. Bertha Szilvia azt sem zárta ki, hogy “esetleg mutyi van az egész mögött”, így próbálják meg kijátszani a cég vagyonát.

Feljelentést tett az LMP is

Bár a feljelentést áprilisban ismeretlen tettes ellen tette az LMP,  a párt úgy vélte: az ügyben a cég vezetése, a kormányzati szervek lehetnek érintettek. Scheiring Gábor szerint az, hogy a Malévnak új üzleti tervre van szüksége, már korábban is látszott, ám az Orbán-kormány két éven át nem készítette el azt, ami minimum hanyag kezelésnek számít, de “felmerül az is, hogy célzott volt a Malév csődbe juttatása”. Ez utóbbi pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Schiffer András korábban úgy vélte, az, ahogyan a vagyonvesztés elérte a Malévot, tovább táplálja a gyanút, hogy ez “nem pusztán a hülyeség eredménye”, hanem egy nagyon tudatos folyamaté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik