Belföld

Malév-ügy: feljelentést tett az LMP

Az LMP szerdán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Malév felszámolásának ügyében - közölte aTeve utcai rendőrszékház előtt tartott sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor. Az ellenzéki párt gyanúja szerint a légitársaság felszámolásakor csődbűntett, csalás, valamint hűtlen, illetve hanyag kezelés valósulhatott meg.

Bár a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, véleményük szerint az ügyben a cég vezetése, illetve az államot mint tulajdonost képviselő kormányzati szervek lehetnek érintettek. A politikai felelősség pedig egyértelműen a kormányé, így azt Orbán Viktor kormányfőnek kell viselnie – jelentette ki Scheiring Gábor.

A képviselő szerint már akkor lehetett sejteni, hogy a Malév fizetésképtelenné válik, amikor az EU elmarasztalta a magyar államot a cégnek nyújtott versenyellenes támogatások miatt. Ennek ellenére tovább folytatták a veszteséges tevékenységet, ami az LMP szerint kimeríti a csődbűntett gyanúját.

Az uniós döntést követően a Malév továbbra is értékesített repülőjegyeket, amivel megkárosították a vásárlókat. Ez a párt szerint a csalás fogalomkörébe tartozik.

Az pedig, hogy a Malévnak új üzleti tervre van szükség, már korábban is látszott, ám az Orbán-kormány két éven keresztül nem készítette el azt. Scheiring Gábor szerint ez minimum hanyag kezelésnek számít, de “felmerül az is, hogy célzott volt a Malév csődbe juttatása”. Ez utóbbi pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját – jelentette ki a képviselő.

Schiffer András hozzátette: az, ahogyan a vagyonvesztés elérte a Malévot, tovább táplálja a gyanút, hogy ez “nem pusztán a hülyeség eredménye”, hanem egy nagyon tudatos folyamaté, mert “Magyarországon már elég régóta az oligarchák kormányoznak.

Selmeczi Gabriella egyetlen mondatban reagált az LMP feljelentésére. A Fidesz szóvivője közleményében azt írta: az LMP az elbukott népszavazási kísérlet kudarca nyomán realitásérzékének utolsó morzsáit is elveszítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik