Belföld

Nő lehet az év bortermelője

év bortermelője esélyesek (bortermelők)
év bortermelője esélyesek (bortermelők)

Bemutatkozott az az öt borász, akik közül a Magyar Bor Akadémia kiválasztja, hogy idén ki kapja az Év bortermelője címet.

Az elismerés nemcsak nekem és a családomnak szól, hanem a fiatal borászgenerációnak és a badacsonyi borvidéknek is – mondja Borbély Tamás. A badacsonytomaji borász először került be az Év Bortermelője díj jelöltjei közé, az öt finalista közül ő a legfiatalabb. A jelöltek szavakkal és boraikkal is bemutatkoztak a Magyar Bor Akadémia estjén a Mezőgazdasági Múzeumban.
A harmincegy éves badacsonyi borásznak nehéz dolga lesz a versenyben, hiszen az öt jelölt közül négyen már tavaly is versenyben voltak a címért.
Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan rozékirály már harmadszor került a döntőbe. Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidékről az első és eddig egyetlen hölgy jelölt. Már negyedik alakommal került az öt legjobb közé.
Áts Károly, tősgyökeres tokaj-hegyaljai. Borai minőségéről sokat elárul, hogy a Royal Tokaji Borászat róla, mint főborászról nevezte el egyik borát (Áts Cuvée). Idén harmadszor került be az öt legjobb közé.
Heimann Zoltán családjában már a tizedik generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. Hazai és nemzetközi borversenyeken számtalan díjat nyert boraival. Második alkalommal került a legjobb öt borász közé.
A Magyar Bor Akadémia idén 22. alkalommal adja át legrangosabb szakmai elismerését. A tavalyi évhez hasonlóan több száz borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier, chef küldte el javaslatát, valamint a borfogyasztók, borkedvelők egy jelentős része is jelölhetett. Az akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen idén az Év Bortermelője. Az  eredményt december 7-én hirdetik ki.
Tavaly Vida Péter kapta a díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik