Belföld

Rossz helyen keres a Jobbik

A saját háza táján kellene nemzetbiztonsági kockázatok után kutatnia Novák Elődnek – emlékeztet a Népszabadság a C típusú ellenőrzésen megbukott szélsőjobboldali képviselőkre.

A lap felidézi, hogy a 2010-es választások után 4 jobbikos politikusról állapította meg az Alkotmányvédelmi Hivatal, hogy nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha „fontos és bizalmas munkakörben” államtitkok birtokába jutnának.

A lap megemlít olyan köznapi értelemben vett nemzetbiztonsági kockázatot, hogy a párt frakciójában például egy volt szkinhed ül, Sneider Tamás személyében vagy hogy a „hatvanégyvármegyés” Zagyva György Gyula szívesen mutatkozik náci-nyilas bőrfejűekkel.

Felidézi a lap azt is, hogy a Jobbik máig nem árulta el, miről állapodott meg Ópusztaszeren az uniós választások után szurkolói csoportok és szélsőjobboldali szervezetek képviselőivel. A Népszabadság megemlíti azt, hogy a párt feltűnően jó kapcsolatokat ápol a nyugati világban komoly veszélyforrásnak tartott Iránnal.

A lap arra reagálva emlékezett vissza minderre, hogy Novák Előd szerdán este minden parlamenti képviselőtől e-mailben kért tájékoztatást arról, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Ertsey Katalin LMP-s képviselő magát izraeli–piréz kettős állampolgárnak vallotta egy ironikus levélben, mire Novák lemondásra szólította fel.

Az adatvédelmi biztos aztán közölte is, hogy a Jobbik alelnöke csak annyit kérdezhet, hogy egy képviselő kettős állampolgár-e. Ahhoz semmi köze, hogy melyik más államról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik