Belföld

Novákot elítélhetnék holokauszttagadásért

Novák Előd (Novák Előd)
Novák Előd (Novák Előd)

A jogász szerint nagy árat fizethet pontatlanságáért a jobbikos.

Mint korábban megírtuk, Novák Előd még szerda este kért minden parlamenti képviselőtől e-mailben tájékoztatást arról, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. A válaszokra Novák Előd 30 napos határidőt adott. Ertsey Katalin, az LMP képviselője a Facebook-oldalán reagált a „kérésre”: „Rég köztudott, hogy izraeli–piréz állampolgár vagyok, magyar állampolgárságomat vásárlás útján szereztem be, kevéssel a jelöltségem előtt.”

Noha Ertsey viccnek szánta válaszát, Novák azt komolyan vette, lemondásra szólította fel, mivel „eltitkolta izraeli állampolgárságát”, majd közleményt bocsátott ki: „Értettem én a viccet, csak nem szeretem, ha hazánk Izrael általi gyarmatosításáról van szó – röviden így foglalható össze Ertsey Katalin LMP-s képviselő humorosnak szánt, de az adatvédelmi biztos szerint törvénysértő válasza a közérdekű adatigénylésemre.”

A magyararancs.hu szerint a közleménnyel nagyot hibázott a képviselő, mivel rosszul idézte Zuschlag Jánost, közleményének legutolsó tagmondata – amely szerint „a zsidók legalább nem fáztak, amikor állítólag ‘befűtöttek’ nekik” – már a saját állítása, múltértelmezése, amely kimeríti a holokauszttagadás büntetőjogi tényállását. Ezt állította a portálnak Fleck Zoltán jogász. A tanszékvezető közölte, ha valaki feljelentést tesz egy ilyen ügyben, és az bíróság elé kerül, akkor az, hogy a holokauszttagadást egy parlamenti képviselő követte el, ráadásul nagy nyilvánosság előtt, lényeges körülménynek számít. A bírónak mérlegelnie kell továbbá, hogy az elkövető vajon tudatában volt-e annak, amit cselekszik, vagy sem.

A holokauszt tagadását bünteti a törvény. A nácizmus bűneinek tagadását a 2010. április 10-én hatályba lépett, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke által benyújtott és még szocialista-liberális parlamenti többség által elfogadott törvény tette büntethetővé. Azóta egyetlen eset volt, hogy a törvény alapján ítéletet hoztak valaki ellen. Idén júniusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon egy év hat hónap, háromévi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy férfit, aki egy tavaly október 23-i demonstráción magasba tartott egy táblát, melyen héber nyelven „a holokauszt nem történt meg” felirat volt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik