Belföld

Lesz BKV-sztrájk

BKV sztrájk (BKV, sztrájk, metró)
BKV sztrájk (BKV, sztrájk, metró)

Leállhat a főváros tömegközlekedése. Kevesli a szakszervezet Tarlós ajánlatát.

“Dolgozóktól, munkásoktól nem engedek pénzt elvonni” mondta a főpolgármester a Ma reggel című műsorban az M1-en. Tarlós István hozzátette, a szerelők, járművezetők, forgalomszervezők, adminisztratív dolgozók becsületesen végzik a munkájukat a BKV új vezetőségével együtt, de tudomásul kell venni, hogy a cég milyen állapotban van. Tarlós szerint még karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét.

Minden kell

A szakszervezetek szerint azonban nem egy részét kell kifizetni a járandóságoknak. Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a Hír24-nek azt mondta, hogy a kollektív szerződésben abban állapodtak meg nyáron, hogy a cafeteria juttatásokat kifizetik. Az érdekképviseleti vezető szerint ez az összeg rendelkezésre áll, ezt mindenki elismeri, ezért sem érti, hogy miért nem adtak eddig engedélyt a kifizetésre. Az összeg egyébként, amiről szó van, 1,5 milliárd forint.

Nincs javaslata a cégnek

Korábban mindkét szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és az Egységes Közlekedési Szakszervezet is sztrájkbizottságot hozott létre, mert a csütörtöki tárgyaláson sem közeledtek az álláspontok. Nemes Gábor szerint ők szívesen kötnének kompromisszumot, hogy elkerüljék a sztrájkot és ezzel a fővárosi tömegközlekedés megbénulását. A legutóbbi tárgyalás során azonban nem érkezett semmilyen javaslat, amelyet komolyabban megvitathattak volna. A szakszervezetek és a cég vezetése hétfőn ülnek újra asztalhoz.

Minden harmadik járat leáll

Ha lesz sztrájk, akkor az új sztrájktörvény szerint elégséges szolgáltatásként 66 százalékos járatszámot kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az összes vonalon, az összes tömegközlekedési eszközön, vagyis buszon, villamoson, metrón, trolin három járatból kettőnek közlekednie kell. Nemes Gábor szerint egy sztrájk csak akkor lehet eredményes, ha az összes BKV-s szakszervezet egyszerre él a munkabeszüntetés eszközével. A szakszervezeti vezető a Hír24-nek a sztrájk időpontját firtató kérdésére úgy válaszolt, hogy ha lesz sztrájk, akkor december első két hetében már számítani lehet rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik