Belföld

Csatát nyertek Budaiék a zöldségmaffia ellen

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

Álőstermelőkre csaptak le a hatóságok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, "a zöldségmaffia három telephelyén" - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken. Az árusok magyarnak álcázott lengyel krumplit akartak értékesíteni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai Budai Gyulának, a VM parlamenti államtitkárának koordinálásával hajtották végre az ellenőrzéssorozatot szerdán. Az ellenőrök megtudták, hogy Újfehértón a nagybani piacon őstermelőként árusító személyek Lengyelországból származó burgonya- és hagymaszállítmányokat magyar áruként próbálnak értékesíteni a piacokon.

Az akció keretében 316 800 kilogramm burgonya és 1875 kilogramm vöröshagyma megsemmisítését és zárolását rendelték el. További 88 600 kilogramm burgonyát és 15 700 kilogramm vöröshagymát jelölési hiba miatt vettek zár alá. A Nébih várhatóan összesen mintegy 42,3 millió forint bírságot szab ki.

A NAV a helyszínen 60 liter gázolajat is lefoglalt, mert az eredetét az ellenőrzött személyek nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A várható jövedéki bírság összege 150 000 forint.

A helyszínen az adórevizorok összesen tizenkilenc  ellenőrzést végeztek, az adatok feldolgozása még folyamatban van – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik