Belföld

Több tízezer tanár állása menekülhet meg

Gallo-Istvanne-(210x140)(5).jpg (Galló Istvánné )
Gallo-Istvanne-(210x140)(5).jpg (Galló Istvánné )

A pedagógusok sztrájkbizottsága nem mondott le a közalkalmazotti bértábla 20 százalékos növelésének igényéről.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke e követelésükkel kapcsolatban ugyanakkor emlékeztetett, a kormány a kérést a héten vállalhatatlannak nevezte. Galló Istvánné közlése szerint a szakszervezeti vezetők a következő tárgyaláson új javaslatot tesznek ennek forrására, erről részleteket azonban nem árult el.

A szaktárca és a sztrájkbizottság között eddig lezajlott négy tárgyalás eredményét összegző tájékoztatón Galló Istvánné csak annyit mondott: az iskolákban foglalkoztatott mintegy ötvenezer nem pedagógus közalkalmazott keresete öt éve nem emelkedett, és ha ez így marad, az bérfeszültséget okozhat.

A PSZ elnöke az eddigi eredmények között említette, hogy a szükséges pedagógusszám meghatározásához a kormány elfogadta a sztrájkbizottság javaslatát, ezzel tízezres nagyságrendben menthető meg emberek állása. A szakiskolák pedagógusai közül is sokan megőrizhetik állásukat annak köszönhetően, hogy a lemaradók oktatására szolgáló Híd program megvalósítása az ő feladatuk lesz – mondta.

Galló Istvánné szerint ennek ellenére biztosra vehető, hogy leépítések lesznek az oktatásban, ám a kormány várhatóan 2013 augusztusa végéig tervet dolgoz ki a munkanélkülivé válók átképzésére. Hozzátette: a tárca vezetője arra is ígéretet tett, hogy az érdekegyeztetés rendszerét az új közoktatási rendszerhez igazítja a kormány.

Több kérdésben ugyanakkor még nem született megállapodás – jegyezte meg a PSZ vezetője, példaként említve a nyugdíj mellett foglalkoztatottak ügyét. Galló Istvánné szerint különösen a szakképzés, valamint a művészeti oktatás nem oldható meg nélkülük.

Somogyi László az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnök ezt azzal egészítette ki, hogy az igazgatói, intézményvezetői posztok sem népszerűek ma a fiatalabb kollégák körében, így sok helyen ezt a feladatot is nyugdíjasokra bízzák. Hozzátette: a fizikatanárok képzése “az érdeklődés hiányában” szinte megszűnt az országban, e tárgyat is jellemzően idősebbek oktatják.

Szintén nem született megegyezés arról, kikre terjesszék még ki az életpályamodellt. A szakszervezetek a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a pedagógiai szakszolgálatok összesen mintegy 6900 dolgozóját is be vonná ebbe a körbe – jelezte Galló Istvánné, emlékeztetve a szerdai tárgyalások eredményére, miszerint jövő szerdáig várják a minisztérium írásos ismertetőjét arról, pontosan mit tartalmaz az új munkaszervezési forma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik