Belföld

Hetekre bezárhatnak a nagy egyetemek

egyetem (egyetem)
egyetem (egyetem)

December utolsó harmadában és január első hetében zárva lehetnek a nagy egyetemek, hogy ezzel csökkentsék téli működési költségeiket – írja a Népszabadság. Hoffmann Rózsa szerint nem megoldhatatlan a helyzet. Az egyetemvezetők másképp látják.

A lapnak Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta: a kutatóegyetemek rektorai megegyeztek abban, hogy megnézik, miként lehetne bezárni épületeket december 20. és január 6. között úgy, hogy az a legkisebb gondot okozza a hallgatóknak.

Egyes intézmények esetében ez csak a kollégiumokat érinti, máshol a képzésnek helyet adó épületeket is. Mindez azzal járhat, hogy az adott időszakban nem tartanak vizsgákat. Igaz, mivel a két ünnep között kevés munkanap van, a vizsgaidőszak sem borulna meg annyira a kimaradással.

A lap szerint a humánerőforrás minisztériumot érintő zárolásból hétmilliárdos tétel érinti a felsőoktatást is. Ez sokkolta a rektorokat. Hoffmann Rózsa igyekezett cáfolni, hogy a lépés válsághelyzetet okozna a felsőoktatásban. Úgy vélte, a „nadrágszíjhúzás” kellemetlen, de nem megoldhatatlan feladat. A rektori konferencia elnöke válaszul azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy konzultált a rektorokkal, akik a vizsgaidőszak lerövidítését és a kollégiumok téli bezárását vetették fel megoldásként. Ezek pedig annyira drasztikus lépések, hogy túlzás talán azt állítani, hogy nincs válsághelyzet – fogalmazott a lap szerint Mezey Barna. A Debreceni Egyetem rektora ennél jóval sarkosabb véleményének adott hangot. Fábián István azt mondta, a helyzet kezelhetetlen – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik