Belföld

„Színes” diplomás pedagógusokat köszöntöttek a Városházán

Az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve diplomát szerzett pedagógusokat köszöntötték csütörtökön a Városházán.

Az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven évvel ezelőtt diplomát szerzett pedagógusokat köszöntötték csütörtökön a Városháza nagytanácstermében. A harminc óvónőnek, tanítónak és tanárnak Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András adta át a „színes” emlékdiplomákat. A Pedagógus Szakszervezet és Székesfehérvár Önkormányzata évek óta megemlékezik a város tanárairól, tanítóiról és óvónőiről.

A Városháza nagytanácstermében adták át az idei emlékdiplomákat Székesfehérvár 50, 60, 65 és 70 éve diplomázott pedagógusainak. Az ünnepelteket, egykori munkahelyük vezetőit, valamint a megjelent családtagokat Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezete Városi Szervezetének elnöke köszöntötte. A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjainak zenés-verses műsorát követően dr. Cser-Palkovics András köszöntötte az ezüst éveikben járó nevelőket. Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében köszönetet mondott azért az áldozatos munkáért, amelyet a pedagógusok több évtizeden át végeztek a város nevelési-oktatási intézményeiben. „Öröm köszönteni azokat, akik szolgálják, szolgálták ezt a várost.

A tanári mesterség, hivatás nem ér véget azzal, ha valaki nyugdíjba vonul, hiszen Önök nemcsak elindították a gyermekek százait az életbe, hanem figyelemmel is kisérték életpályájukat. Mi pedig felnőttként már tudjuk, mennyi mindent köszönhetünk egykori nevelőnknek, tanítónknak.” Dr. Cser-Palkovics András a tihanyi perjel, Dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolataival zárta köszöntőjét. “A nevelő munkája olyan, mint a kertészé. A palántát a szülők hozzák. Az iskola másra nem vállalkozhat, csak arra, hogy felnöveszti a palántát.”

Az ünnepi beszédet követően a város polgármestere és a szakszervezet vezetője harminc pedagógusnak adta át az arany-, gyémánt-, vas- és rubinokleveleiket. A rendezvényen részt vett a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar vezetője, Dr. Cseh Sándor főiskolai tanár, dékán, aki köszöntőjében felidézte, hogy a „színes” diplomások közül sokan végeztek a kar elődjeként 1930-1959 között működő székesfehérvári tanítóképző intézetben.

Hangsúlyozta, a nevelés, oktatás, az a tevékenység, amelyet évtizedeken át végeztek azért lehetett eredményes, mert a szívükből jött, még ha nehézségek is akadtak a sok öröm mellett. Az ünnepség zárásaként Brájer Éva alpolgármester mondott pohárköszöntőt, amelyben köszönetet mondott az egykori nevelők hosszú és tisztes szolgálatáért, példamutatásukért és azért a mintáért, amelyet a mai aktív korosztálynak is érdemes és kell követnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik