Belföld

Hulladékhasznosítót épített az Alcufer Kft. Fehérvárcsurgón

Buthy Lilla

2012. 11. 23. 06:20

Segítségével a roncsautók és elektronikai hulladékok újrahasznosítása már 95 százalékban lehetséges– hangzott el az uniós támogatású kutatás-fejlesztési projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Horváth Ferenc tulajdonos-ügyvezető felidézte, hogy 2009-ben zúzó- és darálóüzemet hoztak létre mintegy 2,3 milliárd forintos beruházással, amely 417 millió forintos uniós támogatást kapott. Ebben a roncsautók és elektronikai hulladékok fémtartalmát, vagyis a termék háromnegyedét lehet újrahasznosítani. A most átadott, 250 millió forintos támogatással, 880 millió forintból épült üzemekben pedig ez az arány már eléri a 95 százalékot. Ilyen létesítmény még sehol a világon nincsen – emelte ki az ügyvezető.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta, egy újabb magyar műszaki csúcsteljesítmény révén valósulhattak meg azok a berendezések, amelyek ipari méretekben biztosítják az eddig kizárólag lerakókba jutó hulladékok hasznosítását. Ígéretet tett arra, hogy a szakminisztériumok támogatni fogják az egyedülálló technológia nemzetközi piacra jutását.

Horváth Ernő társtulajdonos-ügyvezető ismertetése szerint egy hattagú konzorcium élén két olyan rendszertervet fejlesztettek ki, amelyet már ipari méretekben is működtetni tudnak. A projekt során felépített egyik ezer négyzetméteres csarnokban egy szeparációs technológiai gépsor segítségével a korábban lerakóba kerülő maradékokat válogatják szét fémre, kő- és betonfrakcióra, valamint műanyag- és gumihulladékra. Utóbbiakat a másik ezer négyzetméteres csarnokban termokatalitikus hőbontási technológia alkalmazásával dolgozzák fel.

A végtermék olaj lesz, amit egy későbbi fejlesztés után villamos energia termelésére használnak majd fel. Évente 9500 tonnát tudnak ilyen technológiával újrahasznosítani, ebből 4500 tonnát a hőbontóban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2009. június 19.
Kósz Zoltán és Varga II Zsolt harca a labdáért a vízilabda gálán 2009. június 19-én. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezik a vízilabda ünnepét, a Vodafone Aranygálát. A mérkőzésen egy medencében játszik a 21 olimpiai aranyérmet, illetve az elmúlt 12 évben Európa-bajnoki vagy világbajnoki aranyérmet nyert vízilabdázó. A gála bevételét jótékony célra, a magyar vízilabda-utánpótlás javára fordítják.
MTI Fotó: Beliczay László
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.