Belföld

Hulladékhasznosítót épített az Alcufer Kft. Fehérvárcsurgón

Segítségével a roncsautók és elektronikai hulladékok újrahasznosítása már 95 százalékban lehetséges– hangzott el az uniós támogatású kutatás-fejlesztési projekt csütörtöki zárórendezvényén.

Horváth Ferenc tulajdonos-ügyvezető felidézte, hogy 2009-ben zúzó- és darálóüzemet hoztak létre mintegy 2,3 milliárd forintos beruházással, amely 417 millió forintos uniós támogatást kapott. Ebben a roncsautók és elektronikai hulladékok fémtartalmát, vagyis a termék háromnegyedét lehet újrahasznosítani. A most átadott, 250 millió forintos támogatással, 880 millió forintból épült üzemekben pedig ez az arány már eléri a 95 százalékot. Ilyen létesítmény még sehol a világon nincsen – emelte ki az ügyvezető.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta, egy újabb magyar műszaki csúcsteljesítmény révén valósulhattak meg azok a berendezések, amelyek ipari méretekben biztosítják az eddig kizárólag lerakókba jutó hulladékok hasznosítását. Ígéretet tett arra, hogy a szakminisztériumok támogatni fogják az egyedülálló technológia nemzetközi piacra jutását.

Horváth Ernő társtulajdonos-ügyvezető ismertetése szerint egy hattagú konzorcium élén két olyan rendszertervet fejlesztettek ki, amelyet már ipari méretekben is működtetni tudnak. A projekt során felépített egyik ezer négyzetméteres csarnokban egy szeparációs technológiai gépsor segítségével a korábban lerakóba kerülő maradékokat válogatják szét fémre, kő- és betonfrakcióra, valamint műanyag- és gumihulladékra. Utóbbiakat a másik ezer négyzetméteres csarnokban termokatalitikus hőbontási technológia alkalmazásával dolgozzák fel.

A végtermék olaj lesz, amit egy későbbi fejlesztés után villamos energia termelésére használnak majd fel. Évente 9500 tonnát tudnak ilyen technológiával újrahasznosítani, ebből 4500 tonnát a hőbontóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik