Belföld

Fellélegezhetnek az eladósodott települések

forint(210x140)(1).jpg (forint, érme, )
forint(210x140)(1).jpg (forint, érme, )

Elkezdődött az egyeztetés az önkormányzati adósságátvállalásról. A szakmai részletekről és a jövő évi költségvetés önkormányzati kérdéseiről tárgyaltak a kormány képviselői az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsával csütörtökön a Belügyminisztériumban.

Orbán Viktor októberben jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot átvesz az állam 1956 önkormányzattól. Az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam. Az ennél nagyobbak esetében 2013 közepéig vállalja át az állam az adósságállományt, 40 és 70 százalék közötti mértékben. Az adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb városok összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

A Népszava szerdán arról írt, hogy az adósságkonszolidációval a legtöbb kölcsönt felhalmozott fideszes nagyvárosok járnak jól. A lap szerint ugyanis a legnagyobb– tartozást felhalmozó 19 önkormányzat közül 16 élén kormánypárti politikus áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik