Belföld

Fideszes önkormányzatok az adósságlista élén

A legtöbb kölcsönt felhalmozott fideszes nagyvárosok járnak jól az önkormányzati adósságkonszolidációval - állítja a Népszava.

Az újság a Belügyminisztériumnak a lap kérésére kiadott 2011-es adósrangsorára hivatkozva ismertette: a 19 legnagyobb – 10 milliárd forint feletti – tartozást felhalmozó önkormányzat közül 16 élén kormánypárti politikus áll. Mint írták, mindössze három kivétel van: a „pártonkívüli”, de a Fidesz-KDNP támogatásával megválasztott Tarlós István vezette Budapest (183 milliárd), az MSZP-s Botka László irányította Szeged (27 milliárd), továbbá Esztergom (23,9 milliárd).

Utóbbi a lap szerint azért “kakukktojás”, mert ugyan a független Tétényi Éva vezeti, de a csaknem 24 milliárdos adósságállományt 2000–2010 között még elődje, a fideszes Meggyes Tamás halmozta fel.

A maradék 16 önkormányzat közül a BM listája alapján a Páva Zsolt vezette Pécs áll az élen (43,7 milliárd), a következő a Kriza Ákos irányította Miskolc (35,3 milliárd), majd a Kósa vezette Debrecen (29,5 milliárd).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik