Belföld

Pokorni megint betámadta Hoffmannt

pokorni zoltán (pokorni zoltán, )
pokorni zoltán (pokorni zoltán, )

Pokorni Zoltán nem tartja jónak és elégségesnek az oktatási államtitkárság által felvázolt életpályamodellt. A volt oktatási miniszter ugyanakkor reménykedik abban, hogy nem lesz sztrájk. Erről az M1 Az Este című műsorában beszélt a politikus.

A tanárok számára az a vonzó, ha a bér a pályafutás elején meredeken emelkedik és később kevésbé. A nyugdíj előtt 5-10 évvel már nem is kell növekednie a fizetésnek, hanem inkább órakedvezményt kell adni a tanároknak. A mostani törvényben szereplő bértábla azonban éppen ellentétes ívű – mondta Pokorni Zoltán. A volt oktatási miniszter szerint az aktuális pluszteljesítményt kell honorálnia a bérezésnek. Arra kell ösztönöznie, hogy a tanárok többet dolgozzanak, mert azért arányosan több pénzt kapnak. A törvényben szereplő bérrendszer azonban ezt sem veszi figyelembe – mondta. A politikus szerint fontos, hogy vonzóbbá tegyék a pedagóguspályát anyagi értelemben is.

Pokorni Zoltán azt mondta, “nagyon reméli, hogy nem lesz sztrájk”, és bízik benne, hogy meg tudnak egyezni a tárgyaló felek. Az életpályamodell nemcsak béremelést, hanem a tanárok munkájának a korábbinál intenzívebb minőségellenőrzését, továbbá új típusú munkaidő-szabályozást is jelent a közoktatásban, ezt a három elemet pedig “nem szabad (…) egymástól elválasztani”, a kormánynak ez nem is szándéka – fogalmazott.

A parlamenti oktatási bizottság elnöke bírálta az iskolaállamosítást is. Szerinte nem kell az államnak az oktatás minden elemét a kezébe vennie. 4-5 év múlva, amikor mérhető lesz a most bevezetendő iskolarendszer teljesítménye, korrigálni kell majd az átadás-átvételt – mondta Pokorni Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik