Belföld

Orbán módosított, még titok, mit

Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)
Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)

A kormányfő kedvezőbb jövő évi hiányt emlegetett. Arról még hallgat, milyen áron válnak szebbé a számok.

Költségvetési egyenlegjavító döntéseket hozott a kormány az elmúlt két napban, hogy jövőre 2,7 százalék legyen a hiány – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–szlovák gazdasági fórumán.

A korábban becsült 2,9 helyett 2,7 százalék lesz a hiány mértéke – hangsúlyozta, utalva ezzel arra, hogy az Európai Unió múlt heti országjelentése szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A magyar kormány azonban 2,7 százalékos mértékre törekszik, nem árulta el, hogyan.

Orbán Viktor a nehézségekről úgy fogalmazott: az európai válság még jó ideig velünk marad, mert “nem egy vagy két alkatrésze hibásodott meg a rendszernek, hanem úgy, ahogy van, az egész bedöglött”, és “nekünk nem az autót kell megjavítani, hanem egy új autót kell szerkeszteni”.

A szlovák-magyar feszültségekről szólva Orbán Viktor azt mondta: a gazdasági együtmműködés segítheti a két ország közti – határon túli magyarokat érintő – vitás kérdéseket.

A miniszterelnök szerint Magyarország örül Szlovákia sikereinek, ahogy fogalmazott: “mi egy tehetséges és sikeres szomszéddal akarunk versenyezni, mert a Forma-1-ben akarunk indulni, nem a Forma-2-ben, Forma-3-ban”, még akkor is, ha ott könnyebb dobogós helyezéshez jutni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik