Belföld

“Mi vagyunk az állam, miénk is a föld!”

Szolidaritási gyűlést hirdetett Kajászóra az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület – Fejér Szövetség.

Kajászói gazdák ideiglenes megbízási szerződést követelnek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) az általuk elfoglalt területek jogviszonyának rendezése érdekében, amíg az új földbérleti pályázatok feltételei nem tisztázódnak.

A gazdák pénteki kajászói sajtótájékoztatóján Boór Ferenc, a helyi gazdákat támogató Fejér Szövetség szóvivője elmondta, az érvényben lévő földtörvény szerint egy ember maximum hatezer aranykorona értékű földet tulajdonolhat vagy bérelhet, ezzel szemben egy kápolnásnyéki vállalkozó 8194 aranykorona értékben jutott területekhez Kajászón.

“Az állami területek földbérleti pályázatai, a nemzeti földvagyon alig egy százalékáról szóltak, mégis világosan megmutatták, hogy hova vezet, ha megtévesztve hisszük tovább, amit harsognak a kiváltságosok: „Civilek, ne politizáljatok!”
Odavezetett, hogy Kajászón egyetlen talpalatnyi területhez sem jutottak a helyiek, nem kevesebb, mint 20 évre” – írja közleményében az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület – Fejér Szövetség.

December elsején munkaértekezletet és szolidaritási nagygyűlést rendeznek Kajászón. Meghívják az országgyűlési képviselőket, akik eddig is kiálltak ügyük mellett, és mindazokat, akik a jövőben kiállnak a helyi, vidéki, családi gazdák, a kis- és középgazdaságok mellett.

A településen november 11-én a helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az ügyben miatt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat.

A kajászói gazdák földfoglaló akciójáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik