Belföld vélemény

Ragaszkodunk a kommenteléshez

Kommentelés (kommentelés)
Kommentelés (kommentelés)

A hozzászólások többnyire értelmes vitát szülnek, azonban tisztázni kell, hogy a leírtakért kié a felelősség – derül ki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének tanulmányából.

Azoknak az internetezőknek a hetven százaléka olvas és/vagy ír kommentet, aki tudja, hogy egyáltalán mi is az, a legnépszerűbbek a belpolitikai témakörhöz tartozók. A felhasználók háromnegyede értelmes vitaként értékeli a hozzászólások döntő részét. Viszont úgy látják, hogy a kommentek nem képviselik a teljes olvasótábor véleményét – olvasható a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének összefoglalójáról szóló cikkben a mandiner.hu-n.

A kutatásból az is kiderül, hogy a szólásszabadság fontos területének érzik a kommentelést az internetezők, és egyértelműen a megtartása mellett teszik le a voksukat. A vitaanyag szerint azonban a bírósági gyakorlat abba az irányba hathat, hogy megszűnjenek a hozzászólást lehetővé tévő szolgáltatások.

A jogi elemzés szerint „a kommentrendszert működtető portál kiadóját felelőssé tenni a személyiségi jogot sértő hozzászólásokért nem feltétlenül logikusabb vagy igazságosabb, mint mondjuk egy állatkert üzemeltetőjét felelőssé tenni azért, ha két látogató összeverekedik”.

A felmérés szerint a válaszadók több mint kilencven százaléka moderáláspárti, ez szerintük elsősorban a trágár tartalmak szűrése. A hozzászólók névtelenségének megítélése vegyes, a felhasználók több mint fele szerint enélkül kevesebb lenne a káromkodás, viszont a „rendes” kommentek száma is csökkenne.


Fotó: Hír24

A szolgáltatóknak azt javasolja a tanulmány, hogy „kísérletezzenek olyan megoldásokkal, amelyek pozitív hatással lehetnek a kommentvilágra”, és tegyék egyértelművé a felhasználók számára, hogy mire lehet számítani egy-egy kommentoldalon. Jelenleg még a gyakori hozzászólók fele sincs tisztában az általuk rendszeresen használt oldal érvényes moderálási szabályaival.

Az összegzés szerint a kommentekkel kapcsolatos „ki nem mondott törekvés, ami arra irányul, hogy a leírt és legalább potenciálisan milliók által olvasható szavakért valaki vállaljon felelősséget, tökéletesen érthető”. Hozzáteszi: a kérdés az, hogy ki tudnak-e olyan jogszabályi rendszert gondolni, ami kiszámítható módon rendezi ezeket a problémákat.

A múlt héten a Hír 24 (FN24) egyes kommentelőinek személyes adatait kérte a XVI. kerületi rendőrkapitányság. A Zugló fideszes polgármesterével kapcsolatban közölt Papcsák visszavág című anyagunkhoz írt kommentek miatt.

Papcsák Ferenc is elmondta gondolatait a szólásszabadságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik