Belföld

Orbán keresztet vetne Európára

Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)
Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)

A kereszténység szilárd alapjára épülő Európa fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, ahol átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek.

Európának a válsággal való sikeres szembenézéshez tisztáznia kell saját keresztény múltjához fűződő viszonyát, és meg kellene szilárdítania identitását. “Európa és Magyarország számára csak akkor lehetséges gazdasági felemelkedés, ha megtörténik a lelkek és a szívek felemelkedése is. Meggyőződésünk, hogy Európának a nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke.” Ezt mondta a kormányfő az elismerés átadásakor a Parlamentben.

A miniszterelnök idézte az új magyar Alaptörvényt, amely kimondja, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő, és a család, valamint a nemzet képezi a társadalmi együttélés alapját. Orbán Viktor szerint Christoph Schönbornra a Magyarország elleni közelmúltbeli támadások idején “mindig barátként számíthattunk”. Ő ugyanis nem azt kereste, mit lehet kifogásolni a magyar Alaptörvényben, hanem arra mutatott rá, hogy a szekularizált Európában milyen értékeknek kell újra hangot adni.

A bécsi érsek beszédében az Ausztria és Magyarország egyházai közötti kapcsolat mélységére és több évszázados közös történelmére emlékeztetett. Christoph Schönborn köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy ma is bátran kiáll a keresztény értékek mellett.

Áder János köztársasági elnök a közép-európai katolikus összefogás előmozdításáért, a Magyarország melletti határozott kiállásáért és Európa keresztény gyökereinek következetes védelméért adományozta a kitüntetést a bécsi érseknek, az Osztrák Püspöki Konferencia elnökének. A ceremónián részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és több államtitkár is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik