Belföld

Így készül a télre Győr

A Magyar Közút a megyében 1616 kilométernyi utat kezel; várhatóan új hóekék érkeznek. A kezdőkészletben 2500 tonna só van raktáron. A Győr-Szol a hidak és a járdák jégmentesítésére is felkészült.

Hivatalosan november 10-e óta téli üzemmódban dolgoznak a Magyar Közút szakemberei. A cég elsődleges feladata ebben az időszakban a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint megfelelő időjárási körülmények között a téli kátyúzás. A cég  a következő hónapokra 37 fővel növelte az alkalmazottak számát Győr-Moson-Sopron megyében, így közel 170-en dolgoznak a téli feladatokon.

A Magyar Közút a 2012-2013-as téli szezonra jelentős fejlesztéseket hajtott végre eszközparkján. Győr-Moson-Sopron megyében eszközhordozó nehéz tehergépjárműveinek 50 százalékát lecserélte, mindez 13 darab új teherautó beszerzését jelentette. Ezen felül a megyében további 6 darab univerzális eszközhordozó gépet is hadba állít a cég a következő hónapokra.

Jelenleg sószóró adapterből 28 vethető be Győr megyében, ebből 11 darab, alig egy éves. Hóekéből 32 darab, hómaró adapterből 4 darab, önjáró hómaró gépből 5 darab, rakodógépből 9 darab áll a Közút rendelkezésére. A gépek felkészítésén túl a Magyar Közút a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte. A társaság kezdőkészleten 2500 tonna útszóró sóval és 30 ezer liter kálcium-klorid oldattal rendelkezik Győr-Moson-Sopron megyében. Szükség esetén további mennyiség is beszerezhető. A hófúvások elleni védekezés is megkezdődött, ezért az érintett útszakaszok mellé hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

(fotó: Takács Zsolt)

A Magyar Közút munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik, megkezdik a síkosság elleni preventív jellegű sózást és a hóeltakarítási munkákat is. A hóeltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, Az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. Mivel Győr-Moson-Sopron megyében 1 616 kilométernyi útról van szó, a munkálatokat előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el, ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a mellékutak.

A hidak, járdák és a közterületek takarítására a Győr-Szol is készül

Győrben az úthálózat téli síkosságmentesítéséről az önkormányzati utakon a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. gondoskodik. A szakemberek kedden áttekintették a munkában résztvevő gépeket, melyek közel háromszáznyolcvan kilométer hosszú úthálózaton, valamint a közterületi járdákon, a kerékpárutakon, a fizetőparkoló-hálózatban, a tereken, a parki átvezető utakon és a belvárosi sétálóutcákban látják el a síkosságmentesítési feladatokat. A téli üzem 2012. november 15-étől 2013. március 15-éig tart. Ez idő alatt a diszpécser szolgálat figyelemmel kíséri az időjárás alakulását. Szükség esetén a diszpécserek gondoskodnak a beavatkozást elvégző állomány mozgósításáról – olvasható a Győr-Szol közleményében.

A gépek a havazás kezdetével egy időpontban indulnak. Szükség esetén a beavatkozás hidak és felüljárók, majd tömegközlekedési útvonalak sorrendiségben történik. A járművek a buszmegállókat is megtisztítják. Amikor az útburkolaton lévő hó mennyisége öt centiméter feletti, akkor végezhető hatékonyan a lakóutcák ekézése. A közterületi járdákon, a belvárosi sétálóutcákban, a kerékpárutakon, a tereken és piactereken kisgépekkel történik a síkosságmentesítés. A hidak, alul- és felüljárók lépcsőit, gyalogátkelő helyeket, a buszmegállókat nem lehet géppel tisztítani, ezért itt kézi erővel dolgoznak a zrt. munkatársai.

Télies időjárási viszonyok esetén a só és a zúzalék megfelelő keveréke a legalkalmasabb síkosságmentesítő anyag. A só olvasztja a jeget, a zúzalék elősegíti a tapadást az út és a gumiabroncs között. A tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon és a felüljárókon ezt az anyagot használja részvénytársaságunk. Készlet: 300 tonna só, 50 tonna zúzalék.

A diszpécserek szükség esetén kapcsolatban vannak a mentőállomás, a tűzoltóság, a rendőrség és a Volán-társaság szakembereivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik