Belföld

Egyszerűbb lesz nyelvvizsgához jutni

diák (könyvtár, laptop, )
diák (könyvtár, laptop, )

Új nyelvvizsga létrehozását tervezi az oktatási államtitkárság, ami még az alapfokúnál is könnyebb – olvasható az eduline.hu oldalon.

Nem maradnának nyelvvizsga nélkül azok, akik az alapfokot sem tudják teljesíteni; a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága külön nyelvvizsgát szervezne nekik – írja az eduline. Külföldön alig van példa erre az A2-es szintű vizsgára. Az oktatási portál információi szerint a szakiskolásoknak szánják.

Bizonyos szakmák, foglalkozások ellátásához azonban elegendő az A2 nyelvi szint elérése, illetve dokumentálása” – olvasható a nyelvoktatási stratégia tervezetében.  A szakiskolai nyelvoktatás feladata az lenne, hogy az általános iskolában megszerzett A2-es tudást „szinten tartsa”. A szakiskolai kerettantervben ennek megfelelően csak heti két nyelvóra szerepel, jelenleg az intézmények kétharmadában 3×45 percben tanulnak nyelveket.

Az eduline által megkérdezett nyelvtanárok szerint ez a nyelvtudás nem elég ahhoz, hogy külföldön tudjanak munkát vállalni a diákok. A magyarországi sikeres nyelvvizsgák statisztikáját viszont javítaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik