Belföld

Turulavatás helyett angolkönyvet adjanak a cigánygyerekeknek

nyelviskola (nyelviskola)
nyelviskola (nyelviskola)

Ha szívatni akarjuk a gyerekeket, vezessük be a latint, mert ott nem az a cél, hogy beszélni tudjanak a diákok idegen nyelven, hanem kizárólag az elme pallérozása – mondja Nádasdy Ádam az új nyelvoktatási stratégia kapcsán.

„Nem igaz, és nyelvészetileg szakszerűtlen a megfogalmazás, hogy komplexebb nyelv a német, mint az angol. De még ha ez igaz is volna, hibás a belőle levezetett következtetés. A nyelvpszichológia állítja, hogy nincs olyan emberi közösség, ahol a gyerekek később tanulnak meg beszélni, márpedig ha valamely nyelv komplexebb lenne, anyanyelvként is nehezebb lenne elsajátítani” – modt a nyelvész a Vasárnapi Híreknek. Nádasdy Ádám úgy véli, hogy aki a héten kiszivárgott nyelvoktatási stratégiát elgondolta, nem a nyelvoktatás igazi célját, a kommunikációt tartja elsődlegesnek, hanem egy másik, szintén nemes célt, az elme pallérozását és a rendszeralkotást.

„Erre azonban még a németnél is alkalmasabb lehetne például az orosz, a latin vagy az ógörög, de volnának még ötleteim. Ha nem az a cél, hogy a gyerek tudjon valamit mondani, hanem, hogy fegyelmet tanuljon, akkor követhető ez a logika. De akkor ne élő nyelvekkel kísérletezzenek, hanem vezessék be a latint, mert ott nem kérdés, hogy mi a cél, az hogy szívassuk és neveljük a gyerekeket.”

Az interjúban Nádasdy kifejti, hogy az előző rendszer nagyon sokat ártott a nemzeti identitás kialakításának, a múltfeldolgozásnak, a hagyományok tiszteletének, mert megpróbálta elvágni a gyökereket és így az emberek sokszor még ma is tanácstalanok a problematikus kérdésekben.

„Itt van például Jeszenszky Géza esete, aki nagyon ijesztő és ostoba dolgokat írt a cigányokról, ezzel szemben néhány héttel ezelőtt egy megrendítően szép cikket írt az Élet és Irodalomba a holokausztról. A múlt hánytorgatását helyeslem, de nem mindegy a prioritás. Mondok egy példát: turulszobrot avatnak ahelyett, hogy minden cigánygyerek kezébe angolkönyvet adnának.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik