Belföld

Közelebb van a Jobbik Bajnaihoz, mint Orbánhoz

Cáfolja a Századvég azt a közvélekedést, hogy a Fidesz és a Jobbik választói között átjárás lenne. Sőt friss felmérése szerint a radikálisok közül többen szimpatizálnak Bajnai Gordonnal, mint Orbán Viktorral.

A politikai vitákban rendszeresen elhangzik, hogy a Fidesz és a Jobbik radikális választói között szoros összefüggés, preferencia- és nézetazonosság, illetve „átjárás” van. Legutóbb a volt baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon mondta, hogy a jelenlegi kormánypárt és a Jobbik választói között „az afgán és pakisztáni határon élő törzsekre” emlékeztető összemosódás figyelhető meg.

A Századvég e hónap elején közvélemény-kutatással vizsgálta, igazak-e ezek az állítások.

A felmérés szerint jelenleg a felnőtt népesség 21 százaléka vallja magát Fidesz-szavazónak, 9 százaléka pedig Jobbik-szimpatizánsnak.

A Fidesz-szavazók 96 százaléka Orbán Viktort látná szívesen továbbra is kormányfőként, ebben a csoportban az adatfelvétel során olyan választó nem volt, aki Vona Gábort jelölte meg preferált miniszterelnökként. Ennél is beszédesebb adat – írja a Századvég –, hogy a kormánypárt támogatóinak 93 százaléka 2010-ben is a Fideszre szavazott. Mindössze 2 százalék alatt van azon Fidesz-szimpatizánsok aránya, akik 2010-ben a Jobbikra szavaztak. A Jobbiktól a Fidesz felé tehát nincs érdemi mozgás. Ezt erősíti az a tény is, hogy a jelenlegi jobbikosok 82 százalékának kedvezőtlen a véleménye Orbán Viktorról és a Fideszről. Mindössze 8 százalékuk vélekedik pozitívan a miniszterelnökről.

A radikális párt választóinak 18 százaléka szavazott 2010-ben a Fideszre, 5 százaléka pedig az MSZP-re. Ez azt jelenti, hogy a teljes választói népesség vonatkozásában körülbelül 1,5 százalékpontnyi Fidesz-szavazó vált Jobbik-szavazóvá. Visszaút azonban nincs, ezek a választók ugyanis elégedetlenek a Fidesszel.

Bajnait a radikális választók 22 százaléka kedveli, és 61 százaléka utasítja el. Tehát az elutasítók vannak itt is többségben, azonban jóval többen rokonszenveznek vele, mint Orbán Viktorral. Ennek megfelelően Bajnai Gordon lehetséges kormányfőként több jobbikos szavazatot kapna, mint a jelenlegi miniszterelnök.

A Századvég telefonos közvéleménykutatása 1000 ember bevonásával készült, nem reprezentatív felmérésről van szó, véletlenszerűen választották ki a megkérdezetteket. A cég szerint az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Fidesz is szóvá tette ma Bajnai korábbi szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik