Belföld

Bajnai szavaival támad a Fidesz

bajnai-gordon(1)(210x140)(1).jpg (bajnai gordon, )
bajnai-gordon(1)(210x140)(1).jpg (bajnai gordon, )

Lecsapott a Fidesz az ellenzék vezéralakjává vált Bajnai Gordonra, szópárbajra és magyarázkodásra kényszerítve az egykori kormányfőt.

A kormánypárt szóvivője Bajnai egy keddi sajtótájékoztatón elhangozott mondatával kezdte el szerdán támadni az egyre népszerűbb ellenzéki politikust. Bajnai akkor arról beszélt, hogy nagy átjárást lát a Jobbik és a Fidesz szavazói között, gondolatait azonban egy könnyen ellene fordítható támadásra felhasználható hasonlattal fogalmazta meg. A kérdéses szavazókat ugyanis az Afganisztán és Pakisztán zavaros határvidékén élő törzsekhez hasonlította, akikről nem igazán tudni, hogy melyik országhoz tartoznak, „csak mennek az árral”.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán már közleményben jelentette ki: „Bajnai afganisztáni és pakisztáni törzseknek titulálta” az összes Fideszre szavazó embert, akiket „idegennek tekint”. Selmeczi szerint ezzel Bajnai a „baloldal legrosszabb hagyományait folytatja”, azaz „lenézik” és „sértegetik” azokat az embereket, akik nem értenek velük egyet. És persze a közleményben is szerepelt legújabb kedvenc kifejezésük, amit előszeretettel kezdtek el használni, a „Gyurcsány-Bajnai”.

Bajnai ezután hasonlatának magyarázatára kényszerült, azt kérve, hogy „ne magyarázzák félre” a szavait. Mint azt szerdán elmondta, a hasonlattal arra akart rávilágítani, hogy a Fidesz, azért, hogy a Jobbik radikális, szélsőséges szavazóinak „udvaroljon”, olyan pozíciókat vesz fel, amivel elhagyja a közepet, és emiatt  sok konzervatív, mérsékelt szavazó eltávolodik a kormánypárttól, és már nem talál magának pártot Magyarországon. „Erről beszéltem, és egy hasonlatot használtam, egy ismert földrajzi hasonlatot” – jelentette ki a volt kormányfő.

Bajnainak egy Orbán Viktor-ellenes támadásra is futotta. Mint kijelentette, ő nem minősítette a magyar szavazókat, „félázsiai népségnek a mostani miniszterelnök nevezte a magyarokat”, utalva Orbánnak a baloldalon sokat támadott kijelentésére, bár a kormányfő nem pontosan ezeket a szavakat használta. Orbán ugyanis a „félázsiai származékok” kifejezéssel élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik