Belföld

Egy füzet, egy toll, ennyi is elég

Borkai Zsolt füzetcsomag (Borkai Zsolt füzetcsomag)
Borkai Zsolt füzetcsomag (Borkai Zsolt füzetcsomag)

Több száz gyermek kezdte az iskolát tanszerek nélkül. Néhány alapítvány és szervezet gyűjtéssel igyekezett csökkenteni a szorongó gyerekek táborát.

Sokunk környezetében élnek olyan gyermekek, akik számára nem tartozik a természetes dolgok közé, hogy mindenük meglegyen. Számukra nagy örömet jelent, ha például az iskolát úgy kezdhetik el, hogy ne kelljen szorongani azon, hogy nincs egy füzetük sem. Ami másoknak kacat, az számukra kincs. Míg a tehetősebbek igyekeznek mindenből a divatosat megvenni az iskolára, addig ezek a gyerekek örülnek, ha megkaphatják a többi gyerek levetett és megunt felszereléseit. Ezért is döntött úgy még a nyáron több alapítvány is, hogy gyűjtés szervez a rászorulóknak.

Többek között a Polgár Alapítvány is csatlakozott az adományozók köréhez, így 655 gyermek jutott általuk füzetcsomaghoz és ruhához. Az adományokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Baranya megye – hátrányos helyzetű – településein és Budapesten osztották ki. A kiosztott ruhaneműk becsült értéke: 1 millió 500 ezer, a tanszereké 1 millió 800 ezer forint volt.

Település szerint
Ároktő (153 fő); Bódvaszilas (49 fő); Kishajmás (20 fő); Martonyi (62 fő+27 fő); Mezőcsát (66 fő); Olaszliszka (83 fő); Ónód (85 fő); Szalonna (42 fő); Sáp (10 fő); Budapest (2 fő); Tiszaszentmárton (56 fő+40 fő)

 

Kishajmás képviselője, Bán Mária elmondta, valóban olyan családokhoz kerültek a tanszercsomagok, ahol a beiskolázás komoly gondot okoz. Bán Mária szerint a faluban nagyon sok a hátrányos helyzetű család. „Legtöbbjük segélyből és a családi pótlékból él. A környéken semmilyen munkalehetőségük nincs. És ilyenkor ősszel leginkább a ruházkodásra fordítják kevéske pénzüket, ami az élelemre költött pénzükből esetleg megmarad. Általában egy-két füzettel és lyukas tornacipőkkel kezdik a tanévet” – mondta.

Az „iskolatündérek” közé csatlakozott idén a Pozsonyi Piknik és a Zöld Pardon is, ahol szintén mélyszegénységben élő gyermekeknek gyűjtöttek tanszereket. Arról már korábban is írtunk, hogy mennyire drágák voltak idén is a tanszerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik