Belföld

Drága tanszerek, eltűnő tanárok

Gyerekenként 20 ezer forint alatt aligha úszhatják meg idén a szülők az iskolakezdést.

Már csak néhány nap és véget ér a vakáció. Az országos tanévnyitót idén augusztus 28-án a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton tartják, ahol újrakezdődik a tanítás egy kisiskolában – írja a Népszabadság.

Az oktatási államtitkárság becslése szerint idén 1 millió 300 ezer gyermek kezdi meg a tanévet, közülük 749 ezren általános iskolában. A főállású pedagógusok száma csaknem 2200-zal lehet kevesebb. Pontos adat erről október 15-én várható.

A tanévkezdés idén is jelentős anyagi terhet ró a szülőkre. A lap összeállítása szerint 20 ezer forint alatt nem sokan fogják megúszni a tanszerek beszerzését. A szakállamtitkárság becslése szerint az elsősök tankönyvcsomagja átlagosan 6482 forint. A legtöbbet a hetedik és nyolcadik osztályosok könyveiért kell fizetni: nagyjából 11 ezer forintot.

A legolcsóbb kiadvány 111 forint, a legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer forintba kerül. A kínálat nagyon széles, a hivatalos tankönyvjegyzékben 4652 kiadvány szerepel. A diákok szüleit tájékoztatni kell a használni szándékozott könyvek össztömegéről. Az alsósok órarendjét úgy kell összeállítani, hogy az általuk cipelt könyvek súlya ne legyen több három kilónál.

A tanszerek ára is igen széles spektrumban mozog. Egy fővárosi papírkereskedés adatai szerint a legolcsóbb iskolatáska 10 990 forint, míg a legdrágábbért csaknem 30 ezer forintot kérnek. A felszerelt tolltartók ára 2500 és 4500 forint között van. Egyszerű füzetet már 60, spirálfüzetet pedig 300 forintért is lehet kapni.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete felhívta a figyelmet, hogy az egyes tantárgyak oktatásához szükséges tanszerek listája, az iskola helyi tantervében rögzítve van, tehát csak az abban meghatározott dolgokat követelheti meg az intézmény. Számításaik szerint némi körültekintéssel az általános iskola első évfolyamán ki lehet jönni a könyvekkel együtt 10-20 ezer forintból, de akár 30-50 ezer forintra is rúghatnak a költségek – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik