Belföld

Bér nélkül maradtak a kórházban

korhaz(210x140)(1).jpg (kórház, )
korhaz(210x140)(1).jpg (kórház, )

Novemberben még nem kaptak fizetést a komáromi kórház dolgozói – mondta Havas Szófia fővárosi szocialista képviselő budapesti sajtótájékoztatóján pénteken.

“A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy egy közintézmény dolgozói nem kaptak fizetést” – mondta az MSZP szakpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A bérfizetés elmaradásának hátteréről elmondta, hogy a komáromi Selye János Kórházban a nyáron struktúraátalakítást hajtottak végre.

“A korábbi mintegy 190 aktív ágyat megszüntették, nem kaptak finanszírozást, viszont 600 dolgozó ottmaradt az intézményben” – mondta Havas Szófia. A havonta átlagosan 70-80 ezer forintért dolgozó ápolónők “nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, hogy ezt a kaotikus egészségügyet előre meg tudják finanszírozni”.

Szerinte további kórházakat fenyeget az a veszély, hogy nem tudják majd kifizetni dolgozóik bérét, a kórházak igazgatóinak pedig értesülése szerint megtiltotta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), hogy a sajtónak nyilatkozzanak.

Havas Szófia azt mondta, hogy az egészségügyben káosz uralkodik, a valódi átalakítás nem történt meg, és az év végéig csaknem 80 milliárd forint hiány várható az ágazatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik