Belföld

Bukjon Tarlós, ha bukni kell!

Tarlos-Istvan(2)(960x640)(6).jpg (Tarlós István)
Tarlos-Istvan(2)(960x640)(6).jpg (Tarlós István)

Számolnak egy esetleges választási kudarccal a fideszesek Budapesten, mégis a jelenlegi főpolgármestert indítanák – írja a hvg.hu.

A hvg.hu információi szerint már minden közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy visszavette a fővárost az MSZP a Fidesztől. A kormánypárt esélyein tovább ront a Medián legfrissebb elemzése, melyben már 22 százalékon áll az Együtt 2014 a választani tudó biztos szavazók körében. A kormánypártban nem bíznak abban, hogy sikerülhet a közgyűlési többséget megszerezni.

A cikk kitér arra is, hogy a 2014-ben az MSZP színeiben várhatóan Horváth Csaba indul újra. A hvg.hu úgy tudja, hogy az ellenzéki pártban és a Fideszben is úgy számolnak, hogy Tarlós jobban szerepel, mint az őt támogató Fidesz–KDNP. Egyrészt előnnyel indul, mivel ő a hivatalban lévő polgármester. Másrészt hozhat kormányellenes voksokat is, mivel gyakran kommunikál úgy, mintha ellenzékben lenne. Harmadrészt meg tudja nyerni a „lakótelepi szavazókat” is.


Fotó: Neményi Márton

Egy új fideszes jelölt nem tudna lényegesen több voksot hozni, ami a felmérések alapján kevés lehet. A lapnak nyilatkozó fideszes forrás azt is hozzátette: Tarlós „sosem lép át egy bizonyos határt”, azaz lojális marad a kormányhoz. Ezért támogatja őt Orbán Viktor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a miniszterelnök szembemenne azokkal a kerületi polgármesterekkel, akik országgyűlési képviselők is, és kifejezetten rossz velük Tarlós István viszonya. Többek közt azért is neheztelnek rá, mert több olyan szakemberrel dolgozik együtt, aki a balliberális oldalhoz köthető.

„Ma már Orbán Viktor is belátja, hogy Tarlós nem érti a Fidesz működését. Nem lehet minden irányban frontot nyitni” – mondta erről a lap fideszes informátora. Ennek egyik következménye lehet az is, a 2013-as költségvetésben jelentősen csökkentik Budapest támogatását. Egy közgyűlési forrás szerint „a Fidesz már lemondott a főváros megnyeréséről 2014-ben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik