Belföld

A BKV-buszok károsak az egészségre

bkv-busz (bkv-busz, )
bkv-busz (bkv-busz, )

A tömegközlekedési járművek olyan gázokat juttatnak a levegő, melyek alacsony koncentrációban is ártalmasak.

A Levegő Munkacsoport szerint nemcsak a 3-as metró felújítása, hanem a buszok cseréje is sürgető, mivel kipufogógázuk erősen károsítja az egészséget.

Erre Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester figyelmét is felhívták a neki küldött levélben – olvasható a civil szervezet közleményében.

A statisztikák szerint az elmúlt 20 évben a tüdőrákosok száma 230 százalékkal, az asztmásoké 480 százalékkal emelkedett a fővárosban, ennek szerintük az egyik fő oka a dízeljárművek kipufogógáza – írja a munkacsoport.

A BKV-buszok nagy mennyiségben bocsátanak ki olyan gázokat, amelyekre az Egészségügyi Világszervezet azért nem ad meg egészségügyi határértéket, mert nincs olyan alacsony koncentrációjuk, amely bizonyítottan nem károsítja az egészséget.

A civil szervezet arra biztatta Tarlós Istvánt, hogy próbálja ki az utazást, közlekedjen a 20-25 éves buszok hátsó ülésén, ahol az utasok minden nap kénytelenek elviselni a nagy mennyiségű kipufogógázt. A Levegő Munkacsoport azt reméli, hogy ez a személyes tapasztalat felgyorsíthatja a buszok lecserélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik