Belföld

Szanyi Tibor: Ezek már pettingeltek!

Orbánon múlik, hogy kicsit lesz durva az interjúalanyunkat is soraiban tudó MSZP, vagy nagyon durva lesz. Nagyinterjúnkban szó esik a címben jelzett bizarr előjátékról, itt még el nem áruljuk, kik között, szóba kerül egy büdös történet, s az is kimondatik, hogy ha kell, a szocik föllármázzák az egész világot.

Azt nyilatkozta a minap: ha a Fidesz eredeti tervei szerint valósul meg a kötelező regisztráció, akkor az MSZP érvénytelennek tekinti majd a 2014-es választásokat. Hogy néz az ki, amikor önök érvénytelennek tekintenek egy választást?

A Fidesz cselekedeteinek megfelelő választ adunk. Ha Orbán nagyon eltér a demokráciától, nagyon durvát. Ha kicsit tér el, akkor kicsit durvát.

Mondjon, kérem, egy nagyon durvát.

Polgári engedetlenség. Amibe belefér az általános sztrájkra való felhívás is. És, ha kell, föllármázzuk az egész világot. Amúgy az is polgári engedetlenség, ha néhány képviselő fához láncolja magát.


Fotó: MTI / Beliczay László

Ha lesz regisztráció, megvárják a választások végeredményét, s csak akkor balhéznak, ha veszítenek?

Az nem lenne korrekt.

Már akkor jöhet a sztrájkfölhívás, ha a Fidesz beépíti a törvénybe a kötelező regisztrációt?

Akár.

Az már csak pár hét.

Tudom.

És ha a kutyát nem érdekli majd az önök sztrájkfelhívása?

Nyilván akkor élünk ezzel a kemény eszközzel, ha értelmét látjuk.

Megeshet, hogy el sem indulnak a választásokon?

Választáson részt veszünk, szavazáson nem.

Ezt most nem értem.

Egy valódi demokráciában a választás titkos és általános, mindenki választó és mindenki választható. Csakhogy, ha lesz kötelező regisztráció, akkor csorbul a „mindenki választó” elv. Amúgy Magyarországon ma is létezik regisztráció, úgy hívják, hogy választói névjegyzék, és az állam állítja össze. Ez egy kiterjesztő regisztráció: ha valaki nincs rajta a listán, de szeretne fölkerülni, jelentkezhet. Orbán viszont szűkítene. Szóval, ha nincs szűkítés, az választás, ha van szűkítés, az szavazás.

Vagyis, ha 2014-re regisztrálni kell, az az ön szótárában szavazásnak minősül, következésképpen az MSZP nem indul a választásokon.

Ne csavarja ki a szavaimat.

Értelmezem.

Csomó vitatott kérdés van. Ha lesz is regisztráció, nem tudni egyebek mellett azt, engedik-e a levélben való bejelentkezést. Az se mindegy, hogy csak a jegyzőnél lehet majd regisztrálni, vagy másutt is. Választókerületemben rengeteg ágyhoz kötött és számos vak ember él, ők képtelenek bemenni a jegyzőhöz. Ha segítséget kapnak, az jó pont a törvény mellett. Ezeregy részlet adja ki az egészet. Nem a komplett regisztrációt utasítom el, hanem a szűkítést.


Ezeregy részlet adja ki az egészetFotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Minden kötelező regisztráció egyben szűkítés: ha nem mozdulsz, kimaradsz. Hol a határ, ahonnét ön szerint nem választás van, hanem szavazás?

Egy: tűrhetetlen, hogy a választók egyes csoportjaira más feltételek vonatkozzanak, mint a többiekre, ha például külföldről lehet levélben regisztrálni, belföldről viszont nem. Kettő: csak olyan regisztrációt fogadunk el, amiről írásbeli visszaigazolást kap a polgár. És van harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és tizedik pont is.

Igyekszem értelmezni ismét: ha olyan választási eljárási törvényt fogad el a t. Ház, amiben más szabályok vonatkoznak a határon túlról regisztrálókra, mint az itthoniakra, akkor jön a láncolás, a külföld fellármázása, a sztrájkfölhívás, és „megfontolják” a bojkottot.

A politikában nem mondunk igent vagy nemet.

Nem?

Nem.

Most is mondta.

Kérem, vegyük egymást komolyan!

Jó.

Gyanítom, fog még itt csikicsukizni ez a fideszes csapat. Jelen pillanatban elég közel állnak ahhoz, hogy asztalt borítsunk. Ezzel együtt nem arra játszunk, hogy ne vegyünk részt a választásokon. Ellenkezőleg: részt akarunk venni, meg akarjuk nyerni. Bojkott egyébként is csak akkor képzelhető el, ha más pártok, civil szervezetek, sőt szakszervezetek is velünk mozdulnak.

Most ugye ködösít.

Hadd ne diktáljam le a kottáját annak, hogy Orbán egyes lépéseire pontosan hogyan válaszolnánk!

Gyakran keménykedik Szanyi kapitány, de néha visszakozni kénytelen.

Megesik, hogy nem úgy alakul az élet, ahogy az ember elképzelte. A politikus viselje el az ilyet.

Nem túl régen házon belül is mondott vadakat.

Mit is?

Márciusban indult Mesterházy Attila ellen a pártelnöki posztért. A finisben ezt nyilatkozta nekünk a kettejük közti különbségről: „Vagy marad minden úgy, ahogy van, és 2014-ben helyes, kedves, húsz-huszonöt százalékos párt lesz az MSZP tíz-húsz országgyűlési képviselővel. Vagy győzünk a választásokon. Ez a tét… Mesterházy Attila három éve vezeti a pártot, azóta egyetlen lépést sem tettünk előre. Központi, elnöki píárban gondolkodik, a dávidibolyai hangulatot kedveli, amivel szimpatikus lehet, de új szavazatot nem szerez. Én meg azt mondom, hogy mivel egyéni választókerületekre írták ki a 2014-es versenyt, azzal kell foglalkozni, hogyan nyerhetőek meg ezek. Ez ügyben vannak ismereteim, lévén 2010-ben én szereztem a két egyéni szocialista mandátum egyikét.”


Kongresszusi ezüst után – Fotó: Neményi Márton

Ma is tartom, hogy más stílusú politizálás mellett mára masszív előnyt szereztünk volna a Fidesszel szemben. De a kongresszus nem az én elképzelésem mellett döntött. Amit elfogadok, és minden tudásommal, energiámmal támogatom Mesterházy Attilát, programját. Ilyen egy demokratikus párt, így viselkedik egy demokrata politikus.A választás után az elnökség egy halom mindent befogadott az én programomból is, konkrétan ezért is pörgettük fel a mozgalmi, választókerületi aktivitásunkat, nem ment a kukába semmi, érdemes volt versenyeznem. Ettől függetlenül tartom, hogy izmosodnunk kell. 2014-re kevés lesz „csak” annyira erősnek lenni, hogy legyőzhessük a Fideszt. Előfordulhat, hogy egy Fidesz–Jobbik–LMP választási koalíciót kell legyűrni.

Fidesz–Jobbik–LMP koalíciót? Hogy jön a Jobbik az LMP-hez?

Mit csodálkozik? Az a két párt már pettingelt egymással.

Másik csatornát nézhettem. Ott azt vetette fel az LMP-s Karácsony Gergely úgy egy éve, hogy MSZP–LMP–Jobbik választási koalícióval kéne kétharmadot kovácsolni a Fidesz ellen, utána visszaírni „demokratikusra” az alkotmányt, majd azonnal új választást rendezni, immár külön-külön indulva. Ez nagyon más, mint egy Fidesz–Jobbik–LMP összebútorozás az MSZP ellen.

Az egyik is technikai koalíció, meg a másik is. De ne fussunk ennyire előre. Azt vizionálom, hogy 2013 őszére lesz egy többé-kevésbé véglegesnek tekinthető feltételrendszer, amire mondhatjuk majd azt, hogy igen, vagy azt, hogy nem. Egyelőre az a dolgunk, hogy a demokratikus megoldás felé szorítsuk Orbánt. Nem véletlen, hogy bár úgy volt, már ezen a héten elfogadja az Országgyűlés a választási eljárási törvényt, most mégis újranyitották a vitát. Érzik ők is, hogy büdös a történet.

Az néha eszébe jut önnek, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései kimondják az MSZMP és az MSZP jogfolytonosságát, ezzel az utódpártra is kiterjesztve az előző rendszer bűneit?

Olykor eszembe jut.

Ez alapján akár be is tiltható az MSZP.

Az világbotrány lenne. Tart tőlünk Orbán. Tudja jól, nem vagyunk egyedül, mögöttünk áll egy nagy család: az Európai Szocialisták Pártja. Mindannyiunk nagy szerencséje, hogy az uniós közösség kezében bőven vannak eszközök a demokrácia sárba tiprói ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik