Belföld

MSZP: hazudik a kormány

szekeres imre ()
szekeres imre ()

Ha stadionra, Mol-papírra, további államosításokra jut pénz, miért nincs az államadósságra?

Az MSZP szerint nem felel meg a valóságnak az, amit Rogán Antal és Matolcsy György mondott. Szekeres Imre mindössze 5 százalékpontnyi államadósság-növekedésért tartja felelősnek a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokat. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: nem igaz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állítása, miszerint 53-ról 80 százalékra nőtt az államadósság 2002 és 2010 között.

Az MSZP vezérszónoka a kormánypárti képviselőkhöz fordulva úgy fogalmazott: nincs ilyen 27 százalékos különbség, mert 4 százalékot “önök nem könyveltek el, mi viszont 4 százalékot ott hagytunk a jegybankban”. Szerinte így eleve csak 19 százalék a különbség, de ebből 4 százalék annak az elhibázott lakástámogatási rendszernek a következménye, amit az első Orbán-kormány vezetett be, 10 százalék pedig a 2008-as gazdasági válság hatása.

Szekeres Imre számítása szerint 2002 és 2010 között 5 százalékponttal nőtt az államadósság a “szocialista kormányok önálló és szabad döntései következtében”. Mint mondta, ezt az 5 százalékot fordították azokra a fejlesztési programokra, amelyek Magyarország fejlődését megalapozták, ezért tudták 2010-ben relatíve jó állapotban átadni az országot.

Tukacs István furcsállotta, hogy a 2010-es kormányváltás utáni első akciótervében Orbán egy szót sem szólt az államadósságról, amely azután lett téma, hogy az adósság finanszírozása veszélybe került a kormányzati intézkedések miatt. Az MSZP másik vezérszónoka szerint ennek a gazdaságpolitikának az eredménye, hogy nincs gazdasági növekedés, hogy nem valósult meg az államadósság rendezésének az az üteme, amit a Fidesz elképzelt, emiatt nő az adósság GDP-hez viszonyított aránya. A kormány a magán-nyugdíjpénztári pénzt szétszórta. Ha stadionra, Mol-papírra, további államosításokra jut pénz, miért nincs az államadósságra – kérdezte Tukacs István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik