Belföld

Rogán: fizetni kell!

rogán-telefon (rogán antal, telefon, )
rogán-telefon (rogán antal, telefon, )

A Fidesz-frakcióvezető szerint Medgyessyé, Gyurcsányé és Bajnaié a felelősség.

Rogán Antal szerint az államadósság kamatkiadásai nélkül a költségvetésnek nem hiánya, hanem többlete lenne. A környező országokban sokkal kevesebb az államadósság mértéke, így a költségvetés terhe is. Emiatt sem tudják most emelni például a pedagógusbéreket sem, amiért a Fidesz frakcióvezetője szerint Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint e korszak pénzügyminiszterei a felelősek.

Rogán kiemelte, hogy az államadósság növekedésében szerepet játszott a 2008-as IMF-hitel is. Azt szerinte a szocialisták tudatosan időzítették úgy, hogy majd a jelenlegi kormánynak kelljen visszafizetnie 2014 márciusáig. Beszélt arról is, hogy amíg az államadósság mértéke még 2009-ben, a Bajnai-kormány alatt is növekedett, az elmúlt két évben 4 százalékkal csökkent.

A Fidesz-frakcióvezető kiszólt a Jobbiknak, azt mondta: nem megoldás, ha nem fizetjük vissza a hiteleket, mert az súlyos következményekkel járna az állam polgáraira nézve. Szerinte a baloldali válságkezelés eszköze, a sokkterápia sem jó ellentétben, amit a Fidesz kínál azzal, hogy kiterjeszti a korábbi rendszer haszonélvezőire a terheket.

KDNP: a posztkommunista utódpárt felrúgta a konszenzust

A kereszténydemokraták szerint 2002-ig minden politikai erő arra törekedett, hogy az ország kilábaljon az államadósságból, ám akkor “egy cinikus pártpolitikai megfontolás, a szavazatvásárlás érdekében ezt a konszenzust a posztkommunista utódpárt felrúgta”. Seszták Oszkár azt mondta: 2002 és 2010 között 53-ról 83 százalékra emelkedett az állam GDP-arányos adóssága, amelynek finanszírozása jelenleg évente a bruttó hazai termék 4,2 százalékába kerül.
Frakciótársa, Michl József arról beszélt, “a bolsevizmus gondolkodásmódja, hogy a máséból tedd, amit akarsz, és tetesd, hogy te tetted a jót”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik