Belföld

LMP: pártkampányra használják a Miniszterelnökség büdzséjét

schiffer andrás (schiffer andrás)
schiffer andrás (schiffer andrás)

Schiffer András szerint ez a kormányzati IMF-kampányról feltett kérdéseikre kapott válaszból derül ki.

Kapcsolódó cikkek

Az ellenzéki politikus az ügyben a miniszterelnökhöz küldött közérdekű adatkérésére az október 19-i határidőig nem érkezett válasz. Hozzátette, a Miniszterelnökség viszont azt állította, hogy a válaszlevelet időben megküldték. Kiderült, hogy a levelet a parlament informatikai rendszere “karanténba tette, spamként azonosította” – mondta Schiffer András, aki közölte, hogy ezért a múlt héten bejelentett jogi lépésektől eláll.

Kormányzati kampány?

Az LMP az októberi “eléggé rejtélyes” 200 millió forintos kampányról kért információt. Szavai szerint “élt a gyanú”, hogy ebből az összegből a kormányzat IMF-kampányát finanszírozták, ezért kíváncsiak voltak arra, hogy a Miniszterelnökség mivel indokolja annak sürgősségét.

Schiffer András idézett az adatkérésére érkezett válaszból. Eszerint a rendkívüli sürgősséget megalapozza, hogy az IMF-tárgyalások 2012. nyári folytatását követően a forint árfolyama és az államadósság finanszírozhatósága is javult. A tárgyalásokkal kapcsolatos szeptemberi politikai viták és az ezt követően a társadalom szélesebb rétegeiben elterjedt téves, megalapozatlan információk viszont a piaci szereplők körében is növelték a bizalmatlanság mértékét. A kormány viszont annak érdekében, hogy az ország számára kedvező feltételekkel tudja lezárni a tárgyalásokat – a megegyezési hajlandóságát demonstrálva – a 2013-as költségvetés általános vitáját is elhalasztotta, hogy biztosítsák az IMF feltételeinek teljesítését –- idézett a neki adott válaszból.

Eszerint a rendkívüli sürgősséget az alapozta meg, hogy “Orbán Viktor véleménye szerint” a médiumokon keresztül a társadalomban téves, megalapozatlan információk terjedtek el, és ezek rontották a magyar gazdaságba vetett bizalmat – értelmezte a leírtakat Schiffer András. A képviselő szerint ez az indoklás több mint botrányos, mert a magyar gazdaságpolitika azért hiteltelen, mert nem kiszámítható.

Az, hogy a kormány bevallja, a közvéleményben elterjedt téves, megalapozatlan információk kényszerítik a kampányra, gyakorlatilag annak a beismerése, hogy a Miniszterelnökség büdzséjét pártkampányokra használják fel -– jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik