Belföld

Feljelentéseket tesz földügyben az MSZP

termofold(210x140)(1).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)
termofold(210x140)(1).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

Két ügyben is okirat-hamisítást gyanít az ellenzéki párt, bár négy esetet is kifogásol.

Újabb földbérlet-pályázati eredményeket kifogásol az MSZP. Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságnak szocialista alelnöke négy esetről számolt be, amelyből kettőben azért tettek, illetve tesznek feljelentést, mert a gyanú szerint okirat-hamisítás történt.

A politikus azt mondta, a Fejér megyei Csákváron öten jelentkeztek be egy lakhatásra alkalmatlan irodaházba, és közülük hárman sikerrel pályáztak összesen csaknem háromszáz hektár termőföldre. A fiktív lakcím azért kellett, mert csak 20 kilométeren belül élők juthatnak földhöz. A bejelentkezők egyike korábban Debrecenből igényelt területalapú támogatást. Hasonló eset történt a bakonyi Nagyesztergáron, ahová valaki Fótról jelentkezett át, de a helyiek szerint nem él a Veszprém megyei településen. Gőgös Zoltán két másik földbérlet-pályázati eredményt is kifogásolt.

Kecskeméten egy tíz éve földhasználó sertéstartó helyett – a pályázati kiírással ellentétesen – egy állattal nem rendelkező cukrász nyert. A Békés megyei Szeghalmon egy olyan család veszített a földbérletpályázaton, amely három éve 120 hektárt nyert el ott, és ugyanekkora területet kényszerhasznosításra kapott meg. Ezután öntözőrendszert építettek ki, most azonban elveszítették a kényszerhasznosított földterületre kiírt pályázatot – tette hozzá. A szocialista képviselő szerint ez nyilvánvaló, de még orvosolható szakmai hiba, ugyanis egyértelmű, hogy senki sem adhatott be jobb pályázatot az öntözési beruházást elvégző családi gazdálkodónál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik