Belföld

Az MSZP eltörölné a gólyák tandíját és a röghöz kötést

Megszüntetné a hallgatói szerződést és a Diákhitel 2-t, az első évfolyamra nem szedne tandíjat, visszaadná az önkormányzatoknak az iskolafenntartási jogot az MSZP. A párt oktatási programját kedden ismertették.

Mesterházy Attila pártelnök nyitotta meg az MSZP oktatáspolitikai konferenciáját, mint leszögezte a gazdaság után rögtön az oktatási programot mutatták be a nyilvánosságnak, ezzel is azt mutatva, hogy a párt stratégiai területnek tekinti az oktatást. Mesterházy szerint az Orbán-kormány közoktatás-politikáját ma fejetlenség és túlzott centralizáció jellemzi, míg a felsőoktatás támogatását csökkentik. Úgy fogalmazott, hogy amennyiben a a szocialisták kapnák meg 2014-től a kormányzási felelősséget, nem lesz egyetlen napjuk sem a késlekedésre ezen a „Hoffmann Rózsa által sújtott területen”, rögtön el kell kezdeni a kármentést.

Ezért az oktatási program tervezetét társadalmi vitára bocsájtják, majd véglegesítik, végül beterjesztik a parlamentnek. Az oktatási program célja az esélyegyenlőség biztosítása, a foglalkoztatás bővítése és a modernizálódó, intelligens társadalom megteremtése. Elmondta, hogy hosszú távú céljuk a tudásalapú iparágak fejlesztése, valamint a képzetlen tömegek foglalkoztatásának elősegítése. Ezzel szemben a kormány politikája konzerválja az esélykülönbségeket, újratermeli a képzetlen munkaerőt, ráadásul az iskolaügy centralizációjával elveszi a döntés jogát a helyi közösségektől – sorolta.

A pedagógusok béremeléséről szólva Mesterházy Attila elmondta: szükséges a fokozatos bérrendezés, de nem akar felelőtlen ígéreteket tenni, és ma még nem tudni, mekkora gazdasági mozgástér lesz 2014-ben. Ezzel kapcsolatban megismételte: nem fordulhat elő újból, hogy a szocialista párt üres dossziékkal vágjon neki a kampánynak, és a választási ígéretektől eltérő kormányprogramot terjesszen be. De – jelezte – nem követhetik el azt a hibát sem, amit a Fidesz 2010-ben, hogy konkrét vállalások nélkül ígérnek könnyebb boldogulást.

A szocialista oktatáspolitikai program részleteit Hiller István ismertette. Pártja közoktatási terveiről elmondta: ismét lehetővé tennék, hogy az önkormányzatok – ha akarják és képesek rá – iskolafenntartók legyenek, megszüntetnék azt, hogy az egyházi iskolák több támogatást kapnak az államiaknál, valamint átfogó megállapodást kötnének az alapítványi iskolák szervezetével. Az MSZP-s politikus ígéretet tett a korábbi érdekegyeztetési rendszer visszaállítására is.

A felsőoktatásban is jelentős változásokat terveznek. Kijelentette, nincs önfenntartó felsőoktatás sehol a világon, és emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány 2010-ben 196 milliárd forintot fordított a felsőoktatásra, ez a szám 2012-ben már csak 123, 2013-ban 103 milliárd forint lesz.

Azt javasolja, hogy a sikeresen felvételizőknek legyen ingyenes felsőoktatási tanulmányaik első éve, míg ezután tanulmányi eredményüktől és szociális helyzetüktől tennék függővé, hogy kapnak-e ösztöndíjat, illetve hogy kell-e tandíjat fizetniük. Ezután a hátrányos helyzetűeket szociális ösztöndíjjal, a legjobban teljesítő egyetemistákat és főiskolásokat tanulmányi ösztöndíjjal támogatnák. A vagyonos családból érkező, gyengébben teljesítő hallgatóknak viszont az átlagosnál nagyobb tandíjat kellene fizetniük.

Hiller István közölte, hogy ha kormányra jutnak, megszüntetik a diákok röghöz kötését, a hallgatói szerződést, az ugyanis véleményük szerint a fiatalok elvándorlásának egyik fő oka. Kitért arra is, hogy az évek óta jól működő diákhitelrendszert (Diákhitel 1) megtartanák, a Diákhitel 2-őt viszont rossz konstrukciónak tartják, azt megszüntetnék. Ez utóbbi ugyanis kiszámíthatatlan mértékben növeli meg a központi büdzsét néhány év múlva, s így többe kerülne, mint a mostani megszorításon fogott összeg. (Mellesleg szeme megy mindazzal, amit Orbán Viktor hangoztat: növeli a hiányt és eladósítja a hallgatókat.)

A szocialisták e mellett kialakítanának egy nyelvtanulási ösztöndíjrendszert is, amivel évi 10-12 ezer hallgató tanulhatna nyelvet külföldön.

Hiller István zárásként megjegyezte, hogy az unortodoxia a gazdaságban már csődöt mondott, most átköltözött az oktatásba. Az MSZP oktatási programja ezt terelné vissza a „normális”, mederbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik