Belföld

Egy év után jutnak pénzhez a hurghadai túlélők

forintok (pénz, )
forintok (pénz, )

Egy éve történt a hurghadai buszbaleset. Többeknek tönkrement az élete: volt, aki még meg sem született gyermekét és feleségét egyszerre veszítette el, másnak édesanyja és élettársa maradt a busz roncsai alatt. A napokban kapnak csak pénzt a károsultak.

Pontosan egy éve 11 magyar turista vesztette életét, 29-en pedig megsérültek, amikor közúti balesetet szenvedett a Best Reisen utazási iroda magyar turistákat szállító autóbusza az egyiptomi Hurghadában. Három autóbusz tartott a  repülőtérre, amikor az első felborult.

Nem volt jogosítványa

A tragikus egyiptomi nyaraláson részt vett családok közül többnek tönkrement az élete: volt, aki még meg sem született gyermekét és feleségét egyszerre veszítette el, másnak édesanyja és élettársa maradt a roncsok alatt. Az egyiptomi sajtó akkor, az ügyészségi vizsgálati eredményre hivatkozva azt írta: turistabuszra nem volt jogosítványa a sofőrnek, aki a szerencsétlenül járt magyarokat vitte a repülőtérre. Az őrizetbe vett férfit nem is regisztrálták sofőrként az illetékes minisztériumban, és a buszon olyan készülék sem volt, amely a sebességhatár túllépésére figyelmeztette volna a vezetőt, holott ez is kötelező.

Szétlopták a halottakat

Ugyanerről számoltak be a Hír24-nek a baleset túlélői is. Diana felnőtteket megszégyenítő erővel viseli, hogy jobb karját elveszítette, a balt pedig fél év alatt tizenhétszer műtötték – eddig. A 14 éves kislány versenyszerűen teniszezett, diákolimpiát is nyert. Koponyája úgy megsérült, hogy derékig érő haját kopaszra kellett vágni.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Dia egyike a 35 utasnak, akinek tavaly novemberben rémálomba fordult az egyiptomi nyaralása. Összesen 46-an ültek a buszon, közülük 11-en nem élték túl. A magyar turistákat szállító busz sofőrje nagy sebességgel hajtott be egy kanyarba, felborult, majd az oldalán métereket csúszva egy pillanat alatt mészárszékké változtatta az országutat.

Összekeverték a halottakat

És egyben zsibvásárrá. A túlélők beszámolói szerint sokan rohantak segíteni, de volt jó pár helyi, akik elhordták a csomagokat, kilopták az útleveleket, kifosztották a halottakat. A helyszínen szerteszét hevertek emberi végtagok, a busz roncsainak véres darabjai és széthullott poggyászok. A halottak összeszedésénél nem mindig találták el, melyik testrész kihez tartozik, így volt, hogy egy zsákba két ember maradványa is került.

Három év börtön

A sofőrt egyszer már kirúgták gyorshajtás miatt, de visszavették. A 46 magyarral is gyorsan hajtott, közülük 11-et megölt, többet megnyomorított. Azóta elítélték: halálos közúti tömegszerencsétlenség gondatlan okozása miatt, mindössze három évre. És a maximumot kapta.

Nem fizet a társaság

Az Eastmar Egyiptom legjelentősebb busztársasága, olyan, mint itthon a Volán. Ötezer buszuk van, nem sufnivállalkozásról van szó. Ennek a cégnek az alkalmazottja volt a sofőr, aki gyorshajtás miatt felborult a magyarokkal. A szerencsétlenül járt magyarokat képviselő ügyvéd elmondása szerint a busztársasággal volt a legrövidebb tárgyalásuk odakint: kerek-perec közölték, egy fillért nem fizetnek, mert nem felelősek alkalmazottjuk tettéért. Az Eastmar képviselője a mihez tartás végett még azt is hozzátette, nemrég volt balesetük harminc halottal, azoknak sem fizetnek semmit.

Egy év után a biztosító fizet

Ikanov Gábor ügyvéd most a Hír24-nek azt mondta, ha minden jól megy, akkor majdnem napra pontosan egy évvel a tragédia után pénzhez juthatnak a magyarok. „A mostani ígéret szerint csütörtökön utalnak az egyiptomi biztosítók.” A korábban már megkapott pénzzel együtt nagyjából 200 millió forint kártérítést fizettek, fizetnek ki az egyiptomi biztosítók, a busztársaság azonban még hátravan. Az ügyvéd elmondása szerint már az is komoly siker, hogy valaki egyáltalán hajlandó viselni a kártérítési felelősséget.

Az egyiptomi jog szerint akkor lehet az Eastmar busztársasághoz fordulni kártérítésért, ha a biztosítók kárrendezése után még akad kára valakinek. Ikanov Gábor most azt mondta a Hír24-nek, nem merné kijelenteni, hogy a busztársaság álláspontja puhulna, de ők mindent megtesznek, hogy az Eastmar is viselje a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik