Belföld

Mennyiért BKV-znak az anyukák?

bérlet (bérlet)
bérlet (bérlet)

Kismamáknak még 4 ezer forintba sem kerül egy BKV-bérlet. Lehetne népszerűbb is ez a kedvezmény, de nem sokan tudnak róla. A bringás matrica ismertsége is lassan nő.

A kisgyerekes bérletet 2008 szeptemberében vezették be. Abban az évben csak havi 3 ezret adtak el, de 2010-ben már havi 4 ezret. Tavaly több, mint havi 6 ezer, egész évben 76 ezer ilyen bérlet fogyott – tájékoztatta a Hír24-et a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Eleinte csak a gyermekgondozási segélyre (GYES) és a gyermeknevelési támogatásra (GYET) jogosultak válthattak kismama bérletet, ettől az évtől azonban azok is megvehetik, akik terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) vagy gyermekgondozási díjat (GYED) kapnak. Ez a változás tovább emelte a bérlet népszerűségét, szeptemberben már több mint 10 ezret adott el a BKV. Ám ennél biztosan jóval többen jogosultak a kedvezményre, csak kevesen tudnak róla. A népszerűsítésből kivette szerepét a Facebook is.

A kismama-bérlet, hivatalos nevén kisgyermekes havi szelvény 3850 forintba kerül ( egy normál felnőtt bérlet 9800) és kell hozzá még egy speciális bérlet 250 forintért ( ez egyszeri költség).

Nincs a BKV-bérletsztárok között a 2009 óta létező bringa-matrica sem, igaz nem is minden tömegközlekedési járműre engedik fel a kerékpárokat. Egyelőre csak fogaskerekűn, a HÉV-en (egyes előre meghirdetett HÉV-pótló buszokon) és a hajókon lehet biciklit szállítani ( korlátozott számban!)  Persze ott sem ingyen. Mintha egy külön utas lenne, mindenhol lyukasztani kell neki is egy jegyet. Ennél jóval olcsóbb egy 500 forintos matrica, amely egy hónapig érvényes – no de ez csak akkor igaz, ha nem egyszer, egy útra tervezünk bringástól BKV-hajózni vagy épp HÉV-ezni.

A BKK felvillantotta a reményt, hogy egyszer majd akár metróra, vagy legalább az éjszakai buszra i felvihetjük kerékpárunkat. Szerkesztőségünknek küldött levelükben ez áll:

„A BKK törekszik a környezetbarát közlekedési eszközök közötti együttműködés javítására, ezért terveink között szerepel a Fogaskerekűn szállítható kerékpárok számának növelhetősége, valamint vizsgáljuk a többi közlekedési eszköz (metró, autóbusz, villamos) bevonását is.”

A bringa-matricából a bevezetés évében összesen 3400 fogyott, egy év múlva 4300, tavaly pedig 6300. Az idén újabb rekord várható, hiszen már 9 hónap alatt elkelt 6 ezernél több. Az eddigi legjobb hónap, idén május volt, majdnem 1000 matricát vettek a bringások.

4 év alatt tehát megduplázódott az eladott kerékpárbérletek száma, de nyilván megsokszorozódhatna, ha több BKV-járműre engednék fel a kerékpárokat.

Nem árt tudni, hogy a jegy nélkül utazó, vagy inkább utaztatott biciklikért is ugyanúgy kell fizetni, mint az utasok blicceléséért, helyszínen 8 ezer, csekken 16 ezer forintot.

A Fővárosi Közsgyűlés tegnap döntött a BKV-jegyárak emeléséről, de a kismama-bérlet nem drágul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik