Belföld

Január elsejével feláll a Székesfehérvári Járási Hivatal

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 10. 31. 08:59

Székesfehérvár Önkormányzata minden segítséget megad a Járási Hivatal kialakításához.

Az elmúlt hónapokban hosszas egyeztetés előzte meg annak a megállapodásnak a létrejöttét, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata köt a Fejér Megyei Kormányhivatallal, és amelynek tartalmát kedden hagyta jóvá a fehérvári képviselőtestület.

„Minden segítséget megadunk a Székesfehérvári Járási Hivatal kialakításához. Szeretnénk, ha megfelelő személyi és eszközállománnyal kezdhetné meg tevékenységét 2013. január 1-jén ez a szervezet, hiszen a fehérváriak és a környékbeli települések lakói keresik majd fel ügyeik intézése érdekében. Hosszas előkészítő munka után alakult ki a megállapodás tartalma. Körültekintően kellett eljárnunk, hiszen emberi sorsokról, valamint az átadott eszközök és ingatlanok esetében köztulajdonról, vagyontárgyakról van szó. A közgyűlés által jóváhagyott megállapodás értelmében a Polgármesteri Hivatal 87 főt, illetve álláshelyet ad át. Ez 79 fő köztisztviselőt, munkavállalót, valamint 8 üres álláshelyet jelent. A munkavégzésükhöz szükséges eszközöket is mi biztosítjuk térítésmentesen a Járási Hivatalnak.Legalább ilyen fontos volt városunkban a megfelelő ingatlan megtalálása.

Azt hiszem, az Okmányiroda esetében nem is lehetett kérdés, hiszen az ügyfelek már megszokták, hogy a Koch László utca 4/B szám alatt tudják ügyeiket intézni. Emellett a Honvéd utca 8. szám alatti épület átadását is biztosítjuk, hiszen ez egy önálló ingatlan, amelyben megkezdheti működését az újonnan felálló közhivatal. Én magam az együttműködésben és a kölcsönösségben hiszek. Azaz, ha az állam magára vállalja az önkormányzatok által felvett hitelek egy részét – még ha ez korábbi időszakban vállalt teher is a mi városunk esetében – akkor nekünk is tennünk kell valamit. Most éppen a Járási Hivatalok kialakításában nyújtunk segítséget. Ezt az alkalmat megragadva, ezúton is szeretnénk megköszönni az új közhivatalhoz átkerülő kollégák fehérváriakért végzett munkáját.” – mondta el a közgyűlés után dr. Cser-Palkovics András.

Az Önkormányzatoknak, illetve a Polgármesteri Hivataloknak tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettséget írtak elő a járási hivatalok kialakításához kapcsolódóan, amelynek Székesfehérvár eleget is tett. Minden személyi és vagyoni kérdésben megtörtént az előkészítő egyeztetés, ez alapján döntött a Közgyűlés a törvényi előírások szerinti határidőn belül – 2012. október 31-e előtt – a fent ismertetett megállapodás feltételeiről és megkötéséről.

„A járási hivatalok kialakításával kapcsolatban már közszolgálati ellenőrzést is lefolytatott a Polgármesteri Hivatalban a Fejér Megyei Kormányhivatal. Mindent rendben találtak a szakemberek, az ellenőrzés alapján megállapították, hogy a személyügyi nyilvántartások vezetése, az illetmények és besorolások meghatározása, valamint a képesítési előírások alkalmazása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt.” – ismertette dr. Bóka Viktor jegyző.  

A másik fontos kérdés, amelyről döntenie kellett a képviselőtestületnek, a Polgármesteri Hivatal további működése és az itt maradó feladatok ellátásához szükséges háttér biztosítása. „Ügyfélközpontú hivatal felépítésén dolgoztunk az elmúlt két évben. Nagyon fontos, hogy a fehérváriak továbbra is a megszokott színvonalon és gyorsasággal intézhessék ügyeiket a Polgármesteri Hivatalban. Emellett az elkerülő feladatkörök helyett az új, önkormányzatunkhoz kerülő feladatok ellátására is fel kell készülnünk. Elég, ha a megyei múzeum és könyvtár további működtetéséről folyó egyeztetésekre gondolunk. Mindezek alapján hozott döntést a képviselőtestület.” – foglalta össze a közgyűlés döntését Székesfehérvár polgármestere.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.