Belföld

860 millió a hajléktalanok kitörésére

hajléktalan (hajléktalan, )
hajléktalan (hajléktalan, )

Újabb pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hajléktalanok integrációjára, önálló életvitelük segítésére – jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár szerdán Budapesten.

A 860 millió forint keretösszegű, a hagyományos ellátáson túlmutató pályázatra, amely egy hónapon belül jelenik meg, a Közép-Magyarországon kívüli régiókból jelentkezhetnek az ellátásban szerepet vállaló szervezetek – közölte Soltész Miklós.

A pályázatra utalva arról beszélt, sokat tettek azért, hogy az ellátás ne csak éjszakai szállást, melegedőket vagy a fürdés biztosítását jelentse, hanem annál többet; képzést, oktatást, munkakeresést is, azaz a személyes kitörési lehetőségek megtalálását. Emlékeztetett arra, korábban a közép-magyarországi régió szervezetei csaknem 450 millió kaptak erre a célra, a többi régió pedig 680 millió forint támogatást.

Közölte azt is, hogy a költségvetésben az idén – normatív alapon – 8,5 milliárd forintot fordítanak a fedél nélküliek ellátására, ezenkívül további projekteket is támogattak, például 500 millió forinttal a nappali és éjszakai elhelyezést is biztosító „Fűtött utca” programot.

Az idei télen összesen 10 700 éjszakai férőhely (Budapesten 5 500, vidéken 5 200) várja a hajléktalanokat, és ez szavai szerint várhatóan elég is lesz. Jelezte: az egyik leghidegebb februári éjszakán 9 ezer ember ellátását biztosították. Tájékoztatása szerint az elmúlt télen egyetlen hajléktalan ember fagyott meg az utcán.

Közölte, a szállók kihasználtsága október 29-én vidéken 58, míg Budapesten 62 százalékos volt.
A téli ellátásokra felhasználható szokásos, kiegészítő pályázat novemberben jelenik meg, mintegy 400 millió forintos keretösszeggel.

Becslések szerint napjainkban nagyjából százezer ember, vagyis a magyar lakosság 1 százaléka veszi igénybe a hajléktalanellátás valamely formáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik